Kvasný Průmysl, 1990 (roč. 36), číslo 8-9
Význam a metody testování kmenů pivovarských kvasinek v moderní výrobě piva. I. část. Stabilita fyziologických a technologických vlastností kmenů pivovarských kvasinek a utilizace aminokyselin mladiny.Recenzovaný článek
G. BASAŘOVÁ, H. ČÍŽKOVÁ, A. KAVILAY, D. PAVELCOVÁ, J. MASÁK
Kvasny Prum. 1990; 36(8-9): 225-232 | DOI: 10.18832/kp1990028
V práci se provádělo testování kmenů kvasinek na základě laboratorních fermentací s kmeny pomnoženými ze sbírky Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského Praha (Č. 2, 9, 96,7 a12) a stejnými kmeny odebíranými z provozů pivovaru po prvém až třetím nebo i šestém nasazení. Vyhodnocovaly se změny v rychlosti zkvašování extraktu, v tvorbě biomasy, sedimentační schopnosti, vývinu oxidu uhličitého, změn pH a utilizace aminokyselin. Tento způsob hodnocení kmenů umožňuje blíže specifikovat stabilitu typových vlastností kmenů a jejich citlivost na změny technologických podmínek. Prokázalo se, že jednotlivé kmeny mají rozdílnou schopnost adaptace na provozní...
Současný stav v odrůdové skladbě a další rozvoj ve výrobě sladovnického ječmene ve světě.Recenzovaný článek
J. LEKEŠ
Kvasny Prum. 1990; 36(8-9): 232-237 | DOI: 10.18832/kp1990029
Z přehledu nejvýznamnějších výrobců sladovnického ječmene vyplývá, že ve struktuře pěstování ječmene došlo v zemích jeho nejintenzivnějšího pěstování k významným změnám v redukci tradičního klasického dvouřadého sladovnického jarního ječmene. Naproti tomu se značně rozšířily osevní plochy ozimého ječmene. Určitá část jeho produkce, ač jakostně horší, se používá i k výrobě sladu. Tyto změny jsou způsobeny vysokými výnosy ozimého ječmene, ekonomikou výroby a cenami za sladovnický ječmen. Rovněž v odrůdové skladbě nastal ve většině států významný pokrok. Hledají se cesty efektivního zabezpečení vysoce kvalitní sladovnické suroviny jak z hlediska pěstitelů...
Pivovarské kvasnice ve světle moderních poznatků o výživě.Recenzovaný článek
K. BUŠTA, J. ZÁKRAVSKÝ, S. HEJDA
Kvasny Prum. 1990; 36(8-9): 237-243 | DOI: 10.18832/kp1990030
Práce se netradiční formou pokouší seznámit zájemce s některými pohledy na možnost efektivního využití pivovarských kvasnic jako cenné suroviny k výrobě dietetických přípravků. Stručně zmiňuje nepříznivé vlivy působící na zdraví člověka a naznačuje jednu z možných cest, jak s pomocí speciálních zdrojů výživově nezbytných látek tyto vlivy omezit. Uvádí nabídku dietetik na československém trhu. Podrobně popisuje zdravotní účinky vybraných látek pivovarských kvasnic. Kromě výživářských hledisek je stručně zmíněna i problematika ekonomická a obchodní.
Koeficient intercelulárnej difúzie a jeho význam pre niektorých zástupcov fenolového komplexu hrozna.Recenzovaný článek
B. MANDŽUKOV
Kvasny Prum. 1990; 36(8-9): 244-246 | DOI: 10.18832/kp1990031
Štúdium sa vztahuje na skupinu fenolových zlúčenín reagujúcich na vanilín (VRPV), pri čom sa stanovili hodnoty koeficientov intercelulárnej difúzie šupiek bobůľ a semien odrody Cabernet Sauvignon. Štúdium sa realizovalo podľa viacfaktorového systému: teploty, doby kontaktu, obsahu alkoholu, oxidu siričitého a úrovne pH. Použil sa zrovnateľný viacfaktorový pokus: 1/2 zlomková replika pri dvoch hladinách zrovnateľných parametrov. Získané výsledky pre teplotný interval 25-35 °Ca 65-75 °Cležali v širokých hraniciach závislosti od komplexného pôsobenia viacfaktorového systému. Pre šupky bobúľ boli hodnoty v rozsahu 0,007 .10-6 až 0,045 ....
Analýza současného stavu řízení fermentačních procesů.Recenzovaný článek
Z. BURIANEC, J. BURIANOVÁ, J. NÁHLÍK
Kvasny Prum. 1990; 36(8-9): 246-267 | DOI: 10.18832/kp1990032
V článku jsou uvedeny základní principy spojení technologického procesu s počítačem, je objasněna funkce počítače ve dvou úrovních (informační a řídící), jsou popsány nejběžnější typy automatizovaných systémů řízení fermentorů a je uveden rešeršní přehled prací, které se zabývají problematikou řízení biotechnologických procesů počítačem.