Kvasný Průmysl, 1991 (roč. 37), číslo 1
Mikrobiální produkce glukosa-6-fosfátdehydrogenasy.Recenzovaný článek
B. KRÁLOVÁ, P. BASAŘ, K. DEMNEROVÁ
Kvasny Prum. 1991; 37(1): 1-4 | DOI: 10.18832/kp1991001
V různých průmyslových kmenech kvasinek byla stanovena aktivita glukosa-6-fosfátdehydrogenasy (dále G-6-PDH). Nejlepším zdrojem tohoto enzymu z testovaných mikroorganismů byly pivovarské kvasnice. Biomasa z různých pivovarů se však v aktivitě G-6-PDH značně lišila. Výše enzymové aktivity byla závislá na technologickém procesu, na složení mladiny a na použitém produkčním kmenu.
Filtrační odpor a průtočnost.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL
Kvasny Prum. 1991; 37(1): 4-7 | DOI: 10.18832/kp1991002
Je diskutován význam veličin používaných při zkoušení filtračních materiálů. Uvádějí se vztahy mezi specifickým filtračním odporem, průtočností, propustností a konstantami linearizovaných tvarů filtračních rovnic při filtraci s konstantní i proměnnou filtrační vrstvou za konstantního tlaku.
Porovnání způsobu extrakce nukleových kyselin a přípravy kvasničného extraktu z pekařského droždí Saccharomyces cerevisiae a krmného droždí Candida utilis.Recenzovaný článek
B. BĚHALOVÁ, M. BLÁHOVÁ, V. ŠILLINGER
Kvasny Prum. 1991; 37(1): 7-10 | DOI: 10.18832/kp1991003
Pro přípravu kvasničných extraktů a izolaci nukleových kyselin z kvasničných buněk Saccharomyces cerevisiae a Candida utilis bylo porovnáno 6 variant extrakčních postupů. K produkci kvasničného extraktu se jeví jako nejvhodnější postup autolýza kvasinek Candida utilis při teplotě 50 až 52 °Cbez přídavku chemických činidel. Pro izolaci nukleových kyselin se zdá nejúčinnější extrakce rovněž z kvasinek Candida utilis, a to bud' v prostředí 0,4 mol.l-1 NH4OH při teplotě40 °C nebo pří teplotě92 °C a pH 7,5. U kvasinek S. cerevisiae byl v extrahovaných buňkách v případě všech způsobu extrakce zjištěn zvýšený obsah sterolů, včetně Δ5,7...
Frakcionácia kvasničnej biomasy. VI. Príprava nutričných koncetrátov.Recenzovaný článek
R. KOLLÁR, E. ŠTURDÍK, H. VÁŇOVÁ, J. KOČAN
Kvasny Prum. 1991; 37(1): 12-17 | DOI: 10.18832/kp1991004
V rámci programu komplexnej frakcionácie pekárenského droždia bol vypracovaný postup prípravy kvasničného extraktu zo supernatantnej frakcie autolyzátu popri sůčasnom získavaní invertáz, ergosterolu, fosfolipidov, bunkových stein a glukánov. Vyrobený kvasničný extrakt bol úspešne odskůšaný ako zložka biotechnologických fermentačných médií a kultivačných pód pre mikrobiálnu diagnostiku, ako aj aditivum do dehydrovaných sáčkových polievok a špeciálnych druhov údených mäsových výrobkov.