Kvasný Průmysl, 1992 (roč. 38), číslo 4


Modelování kvašení piva v CKT.Recenzovaný článek

P. VOLF, J. VOTRUBA, G. BASAŘOVÁ

Kvasny Prum. 1992; 38(4): 102-105 | DOI: 10.18832/kp1992013  

Pro popis procesu fermentace mladiny byly navrženy polynominální rovnice 3. a 4. stupně. Jako proměnná procesu byl vzat pokles obsahu redukujících látek. Pro bilanci sacharidických složek, pokles zdánlivého extraktu a bilanci diacetylu v čase v závislosti na teplotě a tlaku byl navržen fenomenologický model. Byly nalezeny parametry modelu a model byl dále rozšířen o bilanci oxidu uhličitého. Navržený kinetický model umožňuje optimalizovat teplotní a tlakový režim kvašení a zrání a může být použit jako součást expertního systému pro řízení technologického režimu CKT. Portabilita tohoto modelu, utvořeného na základě laboratorních dat, byla odzkoušena...

Obsah povolených konzervačních látek v tuzemských vínech.Recenzovaný článek

J. KRAUSOVÁ, B. ŠPINAR, V. KELLNER, Z. SVOBODOVÁ

Kvasny Prum. 1992; 38(4): 106-108 | DOI: 10.18832/kp1992014  

Ke stanovení celkového obsahu oxidu siřičitého byla použita metoda průtokové injekční analýzy (FIA) s malachitovou zelení. Při přípravě vzorku byl ověřen jednak destilační postup s jednotkou Kjeltec 1002 Tecator (destilace trvá 3 minuty), jednak extrakce s tetrachlormerkurátovým činidlem (TCM). Metoda FIA je rychlá a spolehlivá, analýza bez přípravy vzorku trvá 90 s. Kyselina sorbová byla stanovena rychlou a jednoduchou metodou HPLC.