Kvasný Průmysl, 1992 (roč. 38), číslo 5


Odrůdy českého chmele a jejich biochemické charakteristika pomocí techniky HPLC.Recenzovaný článek

F. KROUPA

Kvasny Prum. 1992; 38(5): 129-132 | DOI: 10.18832/kp1992015  

V letech 1987,1988,1990 a1991 byly provedeny analýzy zastoupení jednotlivých analogů α- a β- hořkých kyselin ve všech 12 povolených českých odrůdách. Každá odrůda tak byla charakterizována podílem kohumulonu, kolupulonu a poměrem obsahu α- a β- hořkých kyselin. Potvrdilo se, že odrůdy stejného genetického základu, získané klonovým výběrem, nelze od sebe odlišit. Dobře lze odlišit odrůdy VÚCH70 aVÚCH 71 získané křížením. Při identifikaci odrůd však nelze spoléhat jen najeden zjištěný parametr. Příčinou je určitá variabilita hodnot obsahu analogů hořkých kyselin vlivem přírodních podmínek, ale i podobnost některých odrůd v...

Modelování kvašení piva v CKT.Recenzovaný článek

P. VOLF, J. VOTRUBA, G. BASAŘOVÁ

Kvasny Prum. 1992; 38(5): 132-135 | DOI: 10.18832/kp1992016  

Pro popis procesu fermentace mladiny byly navrženy polynominální rovnice 3. a 4. stupně. Jako proměnná procesu byl vzat pokles obsahu redukujících látek. Pro bilanci sacharidických složek, pokles zdánlivého extraktu a bilanci diacetylu v čase v závislosti na teplotě a tlaku byl navržen fenomenologický model. Byly nalezeny parametry modelu a model byl dále rozšířen o bilanci oxidu uhličitého. Navržený kinetický model umožňuje optimalizovat teplotní a tlakový režim kvašení a zrání a může být použit jako součást expertního systému pro řízení technologického režimu CKT. Portabilita tohoto modelu, utvořeného na základě laboratorních dat, byla odzkoušena...

Biosyntéza nystatinu na netradičních uhlíkatých substrátech.. I. Hydrolyzáty škrobnatých odpadů.Recenzovaný článek

I. BEDNÁŘOVÁ, J. PELECHOVÁ, F. SMÉKAL, F. DAVID, J. HLOUŠEK, V. POJEZDNÝ

Kvasny Prum. 1992; 38(5): 136-140 | DOI: 10.18832/kp1992017  

V laboratorním měřítku v baňkách byla studována možnost náhrady glukosy - standardního uhlíkatého substrátu pro kultivaci a biosyntézu nystatinu kmenem Streptomyces noursei - hydrolyzáty některých škrobnatých surovin nebo odpady při výrobě pšeničného a kukuřičného škrobu. Z ekonomického hlediska by i určité snížení výtěžnosti nystatinu, ke kterému dochází na těchto netradičních uhlíkatých substrátech, obstálo ve srovnání ceny hydrolyzátu kukuřičného škrobu s cenou glukosy.