Kvasný Průmysl, 1992 (roč. 38), číslo 7
Redukce dusičnanů během přípravy mladiny.Recenzovaný článek
J. ŠROGL, M. KOŘÁN, J. ČEPIČKA
Kvasny Prum. 1992; 38(7): 200-204 | DOI: 10.18832/kp1992020
Sledování obsahu dusičnanů a dusitanů během rmutovacího procesu a při chmelovaru u 35 várek tří pivovarů prokázalo různý stupeň redukce dusičnanů na dusitany. Průměrný index konverze dusičnanů na dusitany činil u sladin 9,7 %' kdežto u mladin pouze 2,8 %. Redukce dusičnanů na dusitany byla intenzivnější u dvourmutového než u třírmutového postupu a byla dále ovlivněna délkou teplotních prodlev při rmutování. K redukci docházelo i při relativně nízkých koncentracích dusičnanů ve výchozích surovinách.