Kvasný Průmysl, 1992 (roč. 38), číslo 9
Testování nové křemeliny Calofrig F10 pro filtraci piva..Recenzovaný článek
J. VOBORSKÝ, T. ŠRUMA
Kvasny Prum. 1992; 38(9): 257-261 | DOI: 10.18832/kp1992025
Nová křemelina Calofrig F10 byla testována v laboratorním, čtvrtprovozním a provozním měřítku. Podle průtočnosti vyplňuje tato křemelina mezeru mezi křemelinami F4 a F20 a je svými vlastnostmi předurčena k samostatnému dávkování. Podle filtrovatelnosti piv lze ji kombinovat s hrubší nebo jemnější křemelinou. Na základě modelových filtrací jsou uvedeny alternativní směsi s křemelinou F10 k používaným směsím jiných druhů křemelin. Provozní zkoušky potvrdily velmi dobrý filtrační účinek křemeliny F10. Vhodnou kombinací lze dosáhnout ve srovnání s dosavadními možnostmi křemeliny Calofrig příznivějších výsledků a přiblížit se na úroveň zahraničních křemelin.
Stabilizácia enzýmov ako vnútorných štandardov v biotechnologickej enzýmovej analýze. I. eS-test Enzýmový štandard sladovej α-amylázy.Recenzovaný článek
V. MONCOĽOVÁ, J. ZEMEK
Kvasny Prum. 1992; 38(9): 262-265 | DOI: 10.18832/kp1992026
V práci sú prezentované výsledky testovania tabletového eS-testu Enzýmového štandardu sladovej α-amylázy, pripraveného zakotvením sladovej α-amylázy na povrchu sieťovaním modifikovaného kolagénu, vzhľadom k hmotnosti tabliet (variačný koeficient v = 1,80 %) a vzhľadom k presnosti stanovenia aktivity (variačný koeficient v = 1,92 %). Zrýchleným testom za extrémnych podmienok bola testovaná stabilita Enzýmového štandardu (v závislosti od teploty i od času expozície tabliet). Pri teplote skladovania 4 až 8 °C po dobu 2 rokov úbytok v stanovenej hodnote aktivity Enzýmového štandardu nie je vačší ako je presnosť stanovenie aktivity eS-testom Amyláza.