Kvasný Průmysl, 1993 (roč. 39), číslo 10
Budějovický Budvar v roce 1993.Recenzovaný článek
J. TOLAR
Kvasny Prum. 1993; 39(10): 290-292 | DOI: 10.18832/kp1993019
Pivovar Budějovický Budvar stojící před svým prvním stoletým jubileem, dokončuje rekonstrukci realizací řady investičních akcí, které jednak zvyšují výrobní kapacitu při respektování požadavku vysoké jakosti a jednak zlepšují všestrannou vybavenost podniku.
Studium změn při stárnutí piva.Recenzovaný článek
P. ČEJKA, D. HAŠKOVÁ
Kvasny Prum. 1993; 39(10): 292-299 | DOI: 10.18832/kp1993020
Na vzorcích stabilizovaných exportních 12% ležáků byly experimentálně sledovány změny, ke kterým docházelo během jejich stárnutí. Tyto změny byly monitorovány po analytické i senzorické stránce. Stárnutí piv probíhalo jednak přirozeným způsobem (uskladněním při20°C) a jednak uměle. Z umělých způsobů staření piva se využilo dvou způsobů působení zvýšené teploty: a) kratší tepelné šoky o vyšší teplotě a b) delší působení při nižší teplotě. Byly posuzovány vztahy mezi účinky umělého staření a přirozeným stárnutím. Studované parametry umožňují přibližně předpovědět senzorickou stabilitu piva.