Kvasný Průmysl, 1993 (roč. 39), číslo 2
Možnosti kontroly stabilizačních prostředků a optimalizace koloidní stabilizace piva v praxi.Recenzovaný článek
J. ŠKACH, J. VÝBORSKÝ, A. MIKYŠKA, T. ŠRUMA
Kvasny Prum. 1993; 39(2): 34-38 | DOI: 10.18832/kp1993003
Po stručném shrnutí metod používaných pro kontrolu prostředků užívaných při koloidní stabilizaci piva je popsán postup tzv. "modelové stabilizační filtrace", který umožňuje za přesně definovaných podmínek srovnatelných s provozní aplikací hodnotit účinnost adsorpčních stabilizačních prostředků. Popsaným způsobem je možno připravit až 30 lahví koloidně stabilizovaného piva pro podrobné analytické i senzorické hodnocení. Na příkladech je dokumentováno jak srovnání účinnosti různých prostředků na jednom druhu piva, tak optimalizace skladby stabilizátorů adsorbujících bílkovinné, resp. polyfenolové prekurzory koloidních zákalů.
Štúdium vlastností etanolprodukujúcich kvasiniek pri skvasování degradačných produktov škrobu.Recenzovaný článek
K. PIRŠELOVÁ, D. ŠMOGROVIČOVÁ, S. KRYŠTOFOVÁ, Z. CIESAROVÁ
Kvasny Prum. 1993; 39(2): 38-42 | DOI: 10.18832/kp1993004
Práca sledovala fermentačné vlastnosti 11 kmeňov kvasiniek z Československej zbierky v Bratislave, pivovarských, vínnych, liehova rníckych a geneticky upravovaných kvasinkových kmeňov pochádzajúcich z predchádzajúceho užšieho výberu. Bola zameraná na nájdenie najproduktívnejšieho kmeňa schopného konvertovat'glukózu a maltózu ako produkty degradácie škrobu na etanol. Kritériami výberu a sledovanými vlastnost'ami boli: kvalitativne kvasné skúšky, priebeh a výťažky alkoholovej fermentácie na glukóze a maltóze v limitne aeróbnych podmienkach, vplyv prídavku kvasničného autolyzátu do kultivačného média na výťažok etanolu a stanovenie respiračnej aktivity...