Kvasný Průmysl, 1993 (roč. 39), číslo 8
Vážková analýza kvašení v malých nádobkách.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL
Kvasny Prum. 1993; 39(8): 226-228 | DOI: 10.18832/kp1993015
Článek pojednává o možnostech výpočtu hodnot alkoholu, skutečného a původního extraktu z úbytku hmotnosti kvasných nádobek při laboratorním kvašení. Obecné látkové bilance umožňují výpočet klasické chemické analýzy piva i výpočet bilančních koeficientů udávajících množství zkvašeného extraktu, vzniklého oxidu uhličitého a kvasnic, připadajících na1 galkoholu. Výpočty se řeší s korekcí na vlhkost, unikající s oxidem uhličitým i bez této korekce. Program vycházející z těchto výpočtů umožňuje jednoduše sledovat kvašení při výběru kvasničných kmenů a laboratorním hodnocení vlivů, působících na kvašení.
Stanovení xylanasové aktivity tabletovým eS-Testem Xylanasa.Recenzovaný článek
J. ZEMEK, V. HOMOĽOVÁ
Kvasny Prum. 1993; 39(8): 229-231 | DOI: 10.18832/kp1993016
Je popsána metoda stanovení xylanasové aktivity některých průmyslových enzymů a její použití při charakterizaci cytasového komplexu sladu. Postup je standardizován do formy tabletového eS-Testu používaného již pro stanovení aktivit řady dalších biotechnologicky významných hydrolas.