Kvasný Průmysl, 1994 (roč. 40), číslo 12
Jak zlepšit práci senzorických hodnotitelských komisí.Recenzovaný článek
J. CUŘÍN
Kvasny Prum. 1994; 40(12): 358-361 | DOI: 10.18832/kp1994023
Výsledky zkoušek senzorických schopností členů pivovarských hodnotitelských komisí ukazují na nedostatečný výcvik hodnotitelů a na malou zkušenost hodnotitelů s používáním trojúhelníkového testu. Autor doporučuje zvýšit úroveň výcviku modifikací současného způsobu práce komisí a dále doporučuje více využívat Mezinárodní systém popisných termínů senzorického hodnocení piva a trojúhelníkové testy.
Možnosti produkce bioplynu z melasových výpalků a odpadních vod lihovarů.Recenzovaný článek
P. JENÍČEK, M. SÝKORA
Kvasny Prum. 1994; 40(12): 361-366 | DOI: 10.18832/kp1994024
Melasové výpalky jako odpad při výrobě lihu musí být určitým způsobem využity nebo likvidovány. Práce shrnuje současné zkušenosti s alternativou využití výpalků a/nebo odpadních vod lihovarů k výrobě bioplynu. Tato varianta, ve vyspělých zemích hodnocená jako nejprogresivnější, je úspěšná jak ekologicky, tak energeticky. Problémy s likvidací melasových výpalků jsou u nás vyhrocené více než jinde, protože melasa je zde absolutně dominantní surovinou. Kromě příkladů provozních výsledků ze světa jsou uvedeny i výsledky tuzemských poloprovozních pokusů na anaerobním reaktoru typu UASB potvrzující vysokou efektivitu anaerobního čištění a výjimečné produkce...