Kvasný Průmysl, 1994 (roč. 40), číslo 5
EAN - mezinárodní systém pro označování zboží čárovým kódem.Recenzovaný článek
O. BŘINDA
Kvasny Prum. 1994; 40(5): 134-140 | DOI: 10.18832/kp1994010
Příspěvek se zabývá základními informacemi, které se týkají mezinárodního standardizovaného systému značení zboží čárovým kódem EAN (European Article Numbering), který vznikl aplikací amerického a kanadského systému UPC (Universal Product Code) a je vedle tohoto systému celosvětově nejrozšířenější. Jsou popsány základní struktury kódování spotřebitelských a distribučních jednotek a informace o způsobu kódování doplňkových informací. Jsou uvedeny normy, dosud vydané v českém jazyce mající vztah k uvedené problematice. Obsahem jsou též informace o používaných metodách tisku symbolů čárových kódů, parametrech potřebných pro kvalitní tisk kódů EAN,...
Fermentačná produkcia kyseliny mliečnej. V. Výber laktobacilového kmeňa, optimalizicia procesných podmienok a fermentácia s bunkovým recyklom.Recenzovaný článek
V. HERIBAN, P. MATUŠ, E. ŠTURDÍK, V. SITKEY
Kvasny Prum. 1994; 40(5): 140-146 | DOI: 10.18832/kp1994011
Viacstupňovým skríningom zbierkových kultúr rodu Lactobacillus realizovaným na trepačke i vo fermentore bol vybraný kmeň najproduktívnejší z hl'adiska konverzie sacharózy na kyselinu mliečnu i kinetiky tohto procesu - Lactobacillus plantarum 178. Optimalizáciou zloženia média i spósobu jeho priživovania bolo dosiahnuté zníženie počtu zložiek média zo siedmich na pät' pri súčasnom stúpnutí konverzie substrátu na produkt až na 94% a priemernej produkčnej rýchlosti 2.4 g.l-1 .h-1. Produktivita kmeňa bola testovaná aj v podmienkach kontinuálnej fermentácie v reaktore s bunkovým recyklom, kde sa ukázala zvýšená citlivosť laktobacilovej...