Kvasný Průmysl, 1994 (roč. 40), číslo 8
Význam řízu pro senzorickou kvalitu piva.Recenzovaný článek
J. POKORNÝ, J. PÁNEK, J. ČEPIČKA
Kvasny Prum. 1994; 40(8): 229-232 | DOI: 10.18832/kp1994016
U souboru 43 piv z českých pivovarů byla sledována zvis1ost mezi celkovou senzorickou jakostí a obsahem některých složek. Určitý prokazatelný vliv má obsah hořkých látek a říz. Ani použitím metody mnohonásobné regrese se nepodařilo zjistit výraz, který by uspokojivěji vysvětloval vliv různých faktorů na celkovou jakost piva. Teplota piva se významně neuplatnila. U vlivu řízu na jakost se projevují tři skupiny konzumentů. U jedné třetiny má říz velký vliv a významně určuje celkovou senzorickou jakost, u další třetiny je vliv řízu podstatně méně významný a u poslední třetiny je vliv řízu na celkovou senzorickou jakost zanedbatelný.