Vydává Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

Kvasný průmysl

Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618

  • Zaměření
  • Kontakt
  • Historie časopisu
  • Poděkování

  • Aktuální číslo Archiv Hledání
  • Přihlásit

  • Publikace vydané VÚPS
    ESCI button Crossref logo

    Partneři časopisu



    Kvasný Průmysl, 1994 (roč. 40), číslo 8

    Obsah čísla Kvasný Průmysl, 1994 (roč. 40), číslo 8

    Význam řízu pro senzorickou kvalitu piva.Recenzovaný článek

    J. POKORNÝ, J. PÁNEK, J. ČEPIČKA

    Kvasny Prum. 1994; 40(8): 229-232 | DOI: 10.18832/kp1994016  

    U souboru 43 piv z českých pivovarů byla sledována zvis1ost mezi celkovou senzorickou jakostí a obsahem některých složek. Určitý prokazatelný vliv má obsah hořkých látek a říz. Ani použitím metody mnohonásobné regrese se nepodařilo zjistit výraz, který by uspokojivěji vysvětloval vliv různých faktorů na celkovou jakost piva. Teplota piva se významně neuplatnila. U vlivu řízu na jakost se projevují tři skupiny konzumentů. U jedné třetiny má říz velký vliv a významně určuje celkovou senzorickou jakost, u další třetiny je vliv řízu podstatně méně významný a u poslední třetiny je vliv řízu na celkovou senzorickou jakost zanedbatelný.


    Sdílet...
    © 2025 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
    Powered by peer review management and editorial system Actavia.