Kvasný Průmysl, 1994 (roč. 40), číslo 9


Zkušenosti s nově vybudovaným provozem granulace chmele družstva Chmelařství Žatec.Recenzovaný článek

Z. ŠAUER

Kvasny Prum. 1994; 40(9): 262-266 | DOI: 10.18832/kp1994017  

První výsledky několikaměsíčního provozu výroby granulí typu 90 a 45 podniku Chmelařství, družstvo Žatec umožnily posoudit jeho technické zařízení, technologické postupy a bilance zpracování. Strojní vybavení, umístěné v architektonicky moderně a účelně postavené budově, umožňuje svou koncepcí zpracovat chmel nejnovějšími technologickými postupy s minimálním obsazením pracovních sil. Kapacita závodu odpovídá současným podmínkám a počítá se stoupající tendencí u typu 45. Analytická kontrola sledující bilanci hořkých látek poukazuje na šetrný průběh zpracování chmele během výrobního procesu obou produktů. Hmotnostní výtěžek typu 45, udávající stupeň...

Biologická aktivita rostlinných polyfenolů v nápojích.Recenzovaný článek

Z. ZLOCH

Kvasny Prum. 1994; 40(9): 266-270 | DOI: 10.18832/kp1994018  

Rostlinné polyfenoly, zejména flavonoidy v ovoci a zelenině a katechiny v čaji, se v přítomné době zařazují do kategorie přirozených látek, kterým se přisuzuje mimořádný a pozitivní zdravotní význam. V biologickém prostředí prokazatelně působí antioxidačně a zpomalují tak průběh patologických procesů, které u nás způsobují více než 80% úmrtí. I když ještě zbývá dořešit řadu dílčích otázek, je už dnes jisté, že význam polyfenolů je srovnatelný s významem vitamínů C a E i karotenů. Nápoje, zejména nealkoholické, jsou přirozeným a vhodným zdrojem těchto látek. Jejich příjem je však u nás dosud nedostatečný. Je proto žádoucí obsah polyfenolů v nápojích...