Kvasný Průmysl, 1995 (roč. 41), číslo 12
Změny významných vlastností piva oxidací persíranem draselným.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL, M. PROKOPOVÁ, D. ZDVIHALOVÁ
Kvasny Prum. 1995; 41(12): 374-379 | DOI: 10.18832/kp1995024
Článek se zabývá změnami barvy, koloidní stability, chuťových vlastností a vůně piva po oxidaci persíranem draselným. Roztok persíranu draselného se dávkoval do lahví s pivem (0,01 až 0,05 %) a po uzavření korunkou se láhve ohřívaly při 30 až 50 °C po dobu 1 až 3 dny. Přídavek persíranu draselného výrazně zvyšoval barvu, intenzitu oxidační vůně a snižoval koloidní stabilitu. Barva piva se měnila od žluté po červenohnědou, vůně od nasládlé k lepenkové až po ostrou, štiplavou a karamelovou vůni starého piva. Popsaná metoda dovoluje rychle vyvolat typické znaky stárnutí piva, probíhající jinak po dlouhou dobu, což může přispět k studiu...
Aktuální problémy energetické náročnosti českých pivovarů.Recenzovaný článek
J. CUŘÍN, B. KOCAR
Kvasny Prum. 1995; 41(12): 379-383 | DOI: 10.18832/kp1995025
Článek shrnuje poznatky získané z energetických auditů v českých pivovarech provedených v rámci akce "Energetická účinnost v pivovarech", financované z prostředků PHARE. Průzkum ukázal, že značných úspor energie je možno dosáhnout dílčími úpravami stávajícího stavu bez velkých investičních nároků. Řešení situace výměnou neefektivních zařízení za efektivnější je sice technicky dokonalé, ale ekonomicky velmi náročné.