Kvasný Průmysl, 1995 (roč. 41), číslo 5
Pasterace piva a současné metody jejího monitorování.Recenzovaný článek
J. JÍRA
Kvasny Prum. 1995; 41(5): 138-144 | DOI: 10.18832/kp1995009
Jsou vedeny vztahy pro popis pasteračního účinku a popis vývoje elektronického pasteračního monitoru, který se vyznačuje jednoduchou obsluhu, intervalem odečtou teploty 30 s, integrací naměřených hodnot do výstupního údaje ve formě pasteračních jednotek s možností přenosu dat sériových rozhraní do personálního počítače k dalšímu zpracování.
Teoretická analýza kritérií optimalizace produkce řas ve venkovních kultivačních jednotkách.Recenzovaný článek
K. LÍVANSKÝ
Kvasny Prum. 1995; 41(5): 143-150 | DOI: 10.18832/kp1995010
Pro optimalizaci produkce biomasy mikroskopických řas na skloněné ploše ve venkovních kultivačních jednotkách jsou analyzována dvě kritéria: minimalizace provozních nákladů na čerpání suspenze a separaci řas, vztažených na jednotku hmotnosti vyprodukované biomasy (I) a zisk realizovaný z prodeje řasové biomasy vztažený na jednotkovou kultivační plochu (II). Pro optimalizaci procesu doporučují autoři kritériu II, neboť kritérium I je málo citlivé ke změnám výrazně ovlivňujícím produktivitu řas.