Kvasný Průmysl, 1995 (roč. 41), číslo 8


Moderní metody hodnocení senzorické hořkosti piva.Recenzovaný článek

J. VELÍŠEK, L. KALINOVÁ, J. POKORNÝ

Kvasny Prum. 1995; 41(8): 223-238 | DOI: 10.18832/kp1995014  

Jednorázové (skalární) hodnocení hořkosti piva není dostatečně spolehlivé a mělo by se naradit dynamickým hodnocením, tedy stanovením celé časové posloupnosti vývoje hořkosti při ochutnání. Stanovení časových průběhů průměrných hodnot hořkosti, mediánů nebo vyjádření pomocí polynomu špatně vystihuje variabilitu výsledků od jednotlivých hodnotitelů. Lépe se proto osvědčilo hodnocení výsledků metodou analýzy hlavních komponent (PCA), kde při zahrnutí příslušných skóre prvých tří hlavních komponent se vystihl rozptyl výsledků s 95 % přesností. Velký rozptyl výsledků lze vysvětlit přirozenou růzností odezvy na hořkost piva u jednotlivých hodnotitelů.

Možnosť aktivácie riadeného jablčno-mliečneho kvasenia preparátom bunkových stien kvasiniek vo vine.Recenzovaný článek

E. MINÁRIK, O. JUNGOVÁ

Kvasny Prum. 1995; 41(8): 239-241 | DOI: 10.18832/kp1995015  

Regulovaná bakteriálna degradácia kyseliny jablčnej sa môže úspešne aplikovať  nerevitalizovanou kultúrou Leuconostoc oenos za predpokladu, že sa kultúra inokuluje bezprostredne po alkoholovej fermentácii do mladého vína na kvasniciach, na ktorých víno zotrvá, kým nie je odbúranie kyselín ukončené. Odporúčané inokulum je 8 mg . l-1 Lc. oenos. Aktivitu Lc. oenos možno mierne zvýšiť prídavkom aktivátora bunkových stien kvasiniek. Aplikáciu kultúry Lc. oenos možno odporúčať  pri vyššej východiskovej koncentrácii kyselín, a to najmä vtedy, ak chemické alebo klasické opatrenia stimulácie degradácie kyselín...