Kvasný Průmysl, 1996 (roč. 42), číslo 1
Rychlé stanovení zákalotvorných látek piva.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL, D. ZDVIHALOVÁ, M. PROKOPOVÁ
Kvasny Prum. 1996; 42(1): 11-15 | DOI: 10.18832/kp1996001
Popisuje se rychlý test stanovení zákalotvorných látek piva. Pivo se oxiduje 2 h při 60 °C přídavkem 5% roztoku persíranu draselného, nebo 40% persíranu amonného ve výsledné koncentraci 0,5 až 1,0 %. Po ochlazení na laboratorní teplotu se v zákaloměru změří trvalý zákal a po dalším ochlazení na O °C chladový zákal. Obě hodnoty jsou v korelaci se koloidní stabilitou piva, měřenou teplotním šokováním. Rozpuštěný kyslík i vzdušný kyslík v hrdle láhví se měří separátně během stáčení piva. Test umožňuje měřit změny obsahu zákalotvorných látek v průběhu výroby piva.
Vývoj trhu nealkoholických nápojů v roce 1995.Recenzovaný článek
T. KRÁSNÝ
Kvasny Prum. 1996; 42(1): 20-21 | DOI: 10.18832/kp1996002
V roce 1995 zaznamenal trh nealkoholických nápojů v CR další významné změny. Vývoj tržní situace byl ovlivněn zejména třemi hlavními faktory: celkově mírným růstem poptávky, který byl silně diferencován podle jednotlivých skupin nápojů, dynamickým rozvojem konkurence, rychlou koncentrací a profesionalizací obchodu.