Kvasný Průmysl, 1996 (roč. 42), číslo 7-8


Analýzy hořkých látek a silic hybridních novošlechtění chmele.Recenzovaný článek

K. KROFTA, A. RÍGR, F. KROUPA, F. BERÁNEK

Kvasny Prum. 1996; 42(7-8): 237-340 | DOI: 10.18832/kp1996016  

Článek shrnuje výsledky šlechtitelských pokusů Chmelařského institutu, s. r. o. Žatec v roce 1995 s důrazem na klíčové analytické parametry získaných hybridních semenáčů. Snahou bylo dosáhnout vyšších obsahů α-kyselin a některých dalších důležitých látek. Bylo provedeno rovněž hodnocení výnosů, důležité z ekonomického hlediska. Analytické výsledky prokázaly perspektivnost experimentů s hybridizací chmele, které umožnila změněná legislativa, na rozdíl od dosud prováděných klonových selekcí, jejichž možnosti jsou v dnešní době již velmi omezené.

Stanovenie etanolu v pive biosenzorom.Recenzovaný článek

J. ŠVITEL, O. ČURILLA

Kvasny Prum. 1996; 42(7-8): 241-242 | DOI: 10.18832/kp1996017  

Na prípravu etanolového biosenzora bola použitá polarograf'ická kyslíková elektróda s bunkami Gluconobacter oxydans imobilizovanými v želatíne. Pracovný rozsah elektródy je 0-0,003 % (vol.) etanolu, čas potrebný na jedno stanovenie je 5 minút. Biosenzor podlieha postupnej inaktivácii, na presné meranie je použitelný dva dni po príprave. V testovaných vzorkách piva bola zistená zhoda so stanovením etanolu plynovou chromatografiou

Stanovení umělých sladidel v pivu.Recenzovaný článek

D. ČADKOVÁ, J. ČULÍK, M. JURKOVÁ

Kvasny Prum. 1996; 42(7-8): 243-244 | DOI: 10.18832/kp1996018  

V průmyslově vyspělých zemích vznikají nové trendy, vedoucí ke snížení kalorické hodnoty nápojů, vhodných i pro diabetiky. Na našem trhu se nejčastěji objevují nápoje slazené sacharinem, aspartamem nebo acesulfamem K. Autoři popisují separaci a stanovení tří uvedených sladidel z piva a jeho směsí se sirupy. K izolaci sladidel byly využity sériově zapojené sorbenty Bond Elut SAX a Separon SGX s oddělenou extrakcí jednotlivých sladidel. Eluáty byly analyzovány metodou HPLC s UV detekcí a s využitím gradientové eluce. Metoda byla aplikována tuzemská tmavá piva a belgické směsi piva se sirupy.

Stanovení polyaromatických uhlovodíků v pivu.Recenzovaný článek

M. JURKOVÁ, D. ČADKOVÁ, J. ČULÍK

Kvasny Prum. 1996; 42(7-8): 245-246 | DOI: 10.18832/kp1996019  

Metodou kapalinové chromotografie s fluorescenční detekcí byly analyzovány některé polycyklické aromatické uhlovodíky přítomné v pivu. Sledované uhlovodíky byly izolovány z piva na membránových extrakčních discích 3M Empore Cl 8, rozpuštěny v methanolu a separovány na analytické koloně Nucleosil 5-PAH (Macherey-Nagel) gradientovou elucí s mobilní fází acetonitril-voda. Předběžné výsledky naznačují, že celkový obsah polycyklických aromatických uhlovodíků v pivu se pohybuje pravděpodobně na úrovních pod 1 mg/l ' a nepřekročí tak navrhovaný hygienický limit pro poživatiny.