Vydává Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

Kvasný průmysl

Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618

  • Zaměření
  • Kontakt
  • Historie časopisu
  • Poděkování

  • Aktuální číslo Archiv Hledání
  • Přihlásit

  • Publikace vydané VÚPS
    ESCI button Crossref logo

    Partneři časopisu



    Kvasný Průmysl, 1997 (roč. 43), číslo 2

    Obsah čísla Kvasný Průmysl, 1997 (roč. 43), číslo 2

    Stanovení kyseliny šťavelové ve sladu a pivu.Recenzovaný článek

    P. HAVLOVÁ, J. ŠUSTA

    Kvasny Prum. 1997; 43(2): 37-38 | DOI: 10.18832/kp1997003  

    Kyselina šťavelová hraje negativní roli v pivovarské technologii ("oxalátový zákal", gushing). Pro její stanovení ve sladu a pivu byly upraveny a vyzkoušeny dvě metody: enzymatická a izotachoforéza. Bylo prokázáno, že obě metody jsou vzájemně srovnatelné a jejich použití je vhodné jak pro pivo a slad, tak i pro sladinu.

    Zygosaccharomyces rouxii - kontaminant zahusteného hroznového muštu..Recenzovaný článek

    F. MALÍK, J. SATKO, V. VOLLEK

    Kvasny Prum. 1997; 43(2): 39-41 | DOI: 10.18832/kp1997004  

    Zo zahusteného hroznového muštu sa izoloval kontaminujúci kmeň kvasiniek, ktorý bol zaradený k taxonomickému druhu Zygosaccharomyces rouxii. Stanovili sa základné morfologické a vybrané biochemické (acidifikačná sila, respiračná aktivita) charakteristiky tohto osmotolerantného kmeňa. Na záver sa potvrdila technologická nevhodnost9 izolovanej kultúry pre účely primárnej i sekundárnej fermentácie muštu a vína.


    Sdílet...
    © 2025 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
    Powered by peer review management and editorial system Actavia.