Kvasný Průmysl, 1997 (roč. 43), číslo 2
Stanovení kyseliny šťavelové ve sladu a pivu.Recenzovaný článek
P. HAVLOVÁ, J. ŠUSTA
Kvasny Prum. 1997; 43(2): 37-38 | DOI: 10.18832/kp1997003
Kyselina šťavelová hraje negativní roli v pivovarské technologii ("oxalátový zákal", gushing). Pro její stanovení ve sladu a pivu byly upraveny a vyzkoušeny dvě metody: enzymatická a izotachoforéza. Bylo prokázáno, že obě metody jsou vzájemně srovnatelné a jejich použití je vhodné jak pro pivo a slad, tak i pro sladinu.
Zygosaccharomyces rouxii - kontaminant zahusteného hroznového muštu..Recenzovaný článek
F. MALÍK, J. SATKO, V. VOLLEK
Kvasny Prum. 1997; 43(2): 39-41 | DOI: 10.18832/kp1997004
Zo zahusteného hroznového muštu sa izoloval kontaminujúci kmeň kvasiniek, ktorý bol zaradený k taxonomickému druhu Zygosaccharomyces rouxii. Stanovili sa základné morfologické a vybrané biochemické (acidifikačná sila, respiračná aktivita) charakteristiky tohto osmotolerantného kmeňa. Na záver sa potvrdila technologická nevhodnost9 izolovanej kultúry pre účely primárnej i sekundárnej fermentácie muštu a vína.