Kvasný Průmysl, 1997 (roč. 43), číslo 9
Tvorba aldehydů řízenou oxidací aminokyselin piva.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL, D. ZDVIHALOVÁ, M. PROKOPOVÁ
Kvasny Prum. 1997; 43(9): 233-236 | DOI: 10.18832/kp1997017
Aminokyseliny, rozpuštěné v destilované vodě nebo sladině se oxidovaly peroxodisíranem amonným, manganistanem a dichromanem didraselným za současného přehánění vodní párou. Při oxidaci aminokyselin peroxodisíranem amonným ve vodě se získaly těkavé produkty s různým charakterem cizích vůní a pozitivní reakcí s kyselinou thiobarbiturovou, Schiffovým činidlem a 2,4-dinitrofenylhydrazinem. Fenylalanin např. poskytoval cizí vůni po květinách a methionin po zkaženém zelí. Při oxidaci aminokyselin ve sladině vznikala pouze štiplavá cizí vůně po lepence a množství těkavých látek pokleslo. Předpokládá se, že sladina obsahuje látky, částečně blokující oxidaci...
Využití kryoskopie ke stanovení extraktu v původní mladině.Recenzovaný článek
P. ČEJKA, M. JURKOVÁ, V. KELLNER, V. MIKAN
Kvasny Prum. 1997; 43(9): 237-238 | DOI: 10.18832/kp1997018
Na souboru 81 vzorků piva bylo provedeno stanovení původního extraktu piva kryoskopickou metodou na přístroji ADVANCED 3D od firmy Advanced Instruments spolu se stanovením zdánlivého extraktu piva na denzitometru A. Paar DMA 55. Z těchto dvou veličin byl vypočítán obsah alkoholu, skutečného extraktu a původního extraktu mladiny. Získané výsledky byly porovnány s klasickou destilační metodou. Byla zjištěna velmi dobrá shoda mezi oběma metodami, velikost odchylek u alkoholu a původního extraktu je zhruba stejně velká jako u přístroje DSA 48, u skutečného extraktu je dokonce lepší než u analyzátoru SCABA. Výhodou je krátká doba trvání analýzy a jednoduchost...