Kvasný Průmysl, 1998 (roč. 44), číslo 12


Modifikované metody pivovarské kontroly.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL

Kvasny Prum. 1998; 44(12): 344-346 | DOI: 10.18832/kp1998023  

Zhoršující se kvalita vstupních surovin a požadavek vysoké a vyrovnané jakosti přinášejí nové nároky i na kontrolní metody v pivovaru. Nové metody musí být rychlé, jednoduché, použitelné přímo v místě výrobního procesu a odolné proti rušivým vlivům. Důležitým požadavkem je co největší podobnost analýzy a sledovaného procesu. Přednost mají např. měření zákalu piva, vyvolaného destrukčními metodami při stanovení koloidní, popř. mikrobiologické stability, nebo měření filtrovatelnosti piva v laboratorním mikrofiltru před stanovením jednotlivých sloučenin, ovlivňujících tyto komplexní znaky. Diskutují se metody řízení hlavního kvašení, měření aktivity,...

Možnosti aplikace perlitů při filtraci piva.Recenzovaný článek

J. VOBORSKÝ

Kvasny Prum. 1998; 44(12): 347-350 | DOI: 10.18832/kp1998024  

Přednosti a nevýhody perlitů oproti křemelinám, uváděné v literatuře, byly konfrontovány s výsledky zkušebních filtrací ve čtvrtprovozním a provozním měřítku. Perlit lze využít jak v základní vrstvě, tak při dávkování v kombinaci s křemelinou. Množství perlitů a jeho podíl závisí na typu filtru a filtrovatelnosti piva. Na modelovém příkladu byla dokumentována úspora v nákladech na filtrační prostředky ve výši 15%. V praxi lze docílit při důsledné aplikaci 10 až 20% úspory při srovnatelné kvalitě filtrace.