Kvasný Průmysl, 1998 (roč. 44), číslo 4
Homogenita a modifikace sladu I. Detekce vybarvovacím řezem.Recenzovaný článek
P. HAVLOVÁ, J. ŠUSTA, V. PSOTA
Kvasny Prum. 1998; 44(4): 92-94 | DOI: 10.18832/kp1998007
Cytolytické rozluštění sladu zajišťuje narušení buněčných stěn zrna a podmiňuje i proteolytické rozluštění a dokonalou hydrolýzu škrobu při rmutování. Je považováno zajedno z nejdůležitějších kritérií jakosti sladu. Stupeň rozluštění sladu se posuzuje komplexně podle průměrné délky střelky, moučnatosti, hektolitrové hmotnosti, rozdílu v obsahu extraktu mezi moučkou a šrotem, Kolbachovým číslem a RE 45 °C. Mezi nejužívanější metodiky patří stanovení stupně rozluštění vybarvovacími metodami. Na stanovení rozluštění sladu byla zavedena metoda fluorescenční za použití fluorescenčního barviva Calcofluor White. Na vyhodnocení byla použita sestava firmy...
Možnosti energetických auditů v České republice.Recenzovaný článek
M. HRABÁK
Kvasny Prum. 1998; 44(4): 94-98 | DOI: 10.18832/kp1998008
Stále se zvyšující podíl na celkových nákladech výroby sladu a piva představují náklady na energii. Při auditu provedeném v několika pivovarech byla zjištěna vysoká spotřeba energie oproti pivovarům v západoevropských zemích. Na základě těchto výsledků byl vytvořen projekt "Sledování účinnosti využití energií". V tomto článku jsou uvedeny přístroje, které jsou pro tyto účely k dispozici a způsob realizace vlastních energetických auditů. Závěr článku představují některé praktické ukázky, které již byly provedeny.