Kvasný Průmysl, 1998 (roč. 44), číslo 6
Stanovení halogenoctových kyselin v pivě pomocí kapilární plynové chromatografie.Recenzovaný článek
J. ČULÍK, M. JURKOVÁ, V. KELLNER
Kvasny Prum. 1998; 44(6): 168-171 | DOI: 10.18832/kp1998011
Chloroctová, bromoctová a jodoctová kyselina jsou toxické látky, vyznačující se antimikrobiální aktivitou. Často jsou používány v pivovarských a vinařských provozech ve formě vodného roztoku při sanitaci technologického zařízení. Přítomnost residuí halogenoctových kyselin v nápojích může být způsobena nedostatečným proplachem technologického zařízení po provedené sanitaci. V publikaci je detailně popsán postup extrakce residuí halogenoctových kyselin z piva, spočívající v kombinaci extrakce na pevné fázi a klasické extrakční metody. V prvém kroku byly na kolonce naplněné modifikovaným sorbentem C18 odstraněny z analyzované matrice některé...
Jednoduché metody testování antioxidantů a prooxidantů piva.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL, D. ZDVIHALOVÁ
Kvasny Prum. 1998; 44(6): 171-174 | DOI: 10.18832/kp1998012
Článek pojednává o tvorbě těkavých sloučenin, silně absorbujících v UV oblasti a vznikajících oxidací fenylalaninu a 2-fenylethanolu peroxodisíranem draselným. Těkavé látky vykazovaly výrazná absorpční maxima při 208 a 250 nm. Podobný obraz absorpčních spekter se získal při hlavním kvašení a skladování piva, při němž se navíc uplatňuje tvorba 2-furfuralu, absorbujícího při 280 nm. Hodnoty absorbance těkavých složek alkoholických nápojů při 208, 250 a 280 nm mohou proto sloužit jako markery změn kvality nápojů během výroby a skladování i pro testy účinku antioxidantů i prooxidantů. V článku se navrhují: (1) destilační test, založený na potlačení nebo...