Kvasný Průmysl, 1999 (roč. 45), číslo 12


Stabilita piva charakterizovaná pomocou lapačov radikálov.Recenzovaný článek

A. STAŠKO, M. LIPTÁKOVÁ, F. MALÍK, V. MIŠÍK

Kvasny Prum. 1999; 45(12): 315-317 | DOI: 10.18832/kp1999022  

Pri charakterizácii stability vzoriek piva sa dobre osvedčila metóda spinového lapača PBN, ktorý po určitej indukčnej perióde pri vynútenom tepelnom namáhaní vzorky piva pri 60 °C, indikuje zlom v stabilite prudkým nárastom radikálového aduktu PBN-X. Dĺžka tejto indukčnej doby je mierou stability piva. Ukázalo sa, že dominantný vplyv na priebeh starnutia má prítomnosť kyslíka. Zohľadnením dátumu výroby, doby deklarovanej trvanlivosti, dátumu merania ako aj určenej doby trvania termickej stability sme vypracovali postup grafického zobrazenia, ktorý umožňuje vzájomné porovnanie a predpoveď stability jednotlivých vzoriek.

Stanovení chlorovaných alifatických uhlovodíků v pivu.Recenzovaný článek

T. HORÁK, J. ČULÍK, M. JURKOVÁ, V. KELLNER

Kvasny Prum. 1999; 45(12): 317-320 | DOI: 10.18832/kp1999023  

Byla vyvinuta metoda umožňující stanovit v pivu jedenáct chlorovaných alifatických uhlovodíků (dichlormethan, 1,1-dichlorethan, 1,2-dichlorethan, trichlormethan, 1,1,1-trichlorethan, 1,1,2-trichlorethan, trichlorethylen, tetrachlorethylen, tetrachlormethan, 1,1,1,2-tetrachlorethan a 1,1,2,2-tetrachlorethan) s využitím headspace techniky spojené s plynovou chromatografií. Práce se zabývá nalezením optimálních podmínek pro headspace metodu tak, aby vlastní analýza byla rychlá, jednoduchá a přitom výsledky splňovaly legislativní požadavky dané vyhláškou MZd ČR č. 298/1997 Sb. Pozornost je věnována i ovlivnění výsledků různým typem matrice...