Kvasný Průmysl, 1999 (roč. 45), číslo 3


Úloha aminokyselin a vyšších alkoholů při neenzymové oxidaci piva.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL, D. ZDVIHALOVÁ

Kvasny Prum. 1999; 45(3): 66-70 | DOI: 10.18832/kp1999005  

Oxidace aromatických a heterocyklických vyšších alkoholů furfurylalkoholu, fenylethanolu, benzylalkoholu a aminokyseliny fenylalaninu peroxodisíranem draselným prokázala citlivost k oxidačním reakcím. Oxidací fenylalaninu a fenylethanolu vznikal fenylacetaldehyd s následnou tvorbou zákalotvorných látek. Degradací furfurylalkoholu a furfuralu je možné snadno sledovat spektrofotometricky po přehánění vodná parou, čehož lze využít k sledování antioxidačního účinku různých látek. Antioxidační účinek je možné také zjistit podle změn přirozené chemiluminiscence piva a jeho meziproduktů po přídavku roztoků peroxodisíranu draselného. Antioxidační...

Výroba nízkoalkoholického piva imobilizovanými kvasinkami.Recenzovaný článek

Z. DÖMÉNY, D. ŠMOGROVIČOVÁ, E. ŠTUDLÍK, J. PÁTKOVÁ

Kvasny Prum. 1999; 45(3): 70-72 | DOI: 10.18832/kp1999006  

Bol navrhnutý atestovaný systém sériovo zapojeného "gas-lift" reaktora a náplňovej kolóny na výrobu nízkoalkoholického piva. Hlavné kvasenie prebiehalo v "gas-lift" reaktore pomocou voľných buniek pri zdržnom čase mladiny 12,4 h a dokvasovanie v náplňovej kolóne s kvasinkami imobilizovanými v pektátovom géli pri zdržnom čase 96,4 h. pivo po hlavnom kvasení obsahovalo 0,3 a po dokvasovaní 0,8 obj. % etanolu. Analytické parametre takto získaného nízkoalkoholického piva sme porovnávali s pivami vyrobenými z tej istej mladiny klasickým kvasením v CKT a pomocou imobilizovaných kvasiniek. Nami získané nízkoalkoholické...