Kvasný Průmysl, 2000 (roč. 46), číslo 5


Možnosti využitia glukózo-maltózových sirupov na náhradu extraktu mladiny.Recenzovaný článek

D. ŠMOGROVIČOVÁ, Z. DÖMÉNY, J. PÁTKOVÁ, P. BAFRNCOVÁ

Kvasny Prum. 2000; 46(5): 133-136 | DOI: 10.18832/kp2000010  

V práci sú porovnávané glukózo-fruktózové sirupy a sacharóza z hľadiska ich využitia na náhradu časti extraktu  mladiny pri výrobe 12% piva. Stupeň prekvasenia a množstvo produkovaného etanolu v pivách rastie úmerne s percentom náhrady, množstvo dusíkatých látok, polyfenolov, horkosť a farba piva klesajú. Tieto zmeny sa prejavili menej pri študovaných sirupoch ako pri sacharóze. Najlepšie sa osvedčil prípravok Fermentose 352. pri náhrade extraktu týmto prípravkom sa na rozdiel od sacharózy nezvyšovalo množstvo diacetylu v mladom pive a pokles množstva vyšších alkoholov a esterov sa prejavil až pri náhrade extraktu vyššej ako 30 %.

Koloidní stabilizace piva iontoměničem.Recenzovaný článek

J. PTÁČEK, J. ŠKACH, P. STEJSKAL

Kvasny Prum. 2000; 46(5): 136-139 | DOI: 10.18832/kp2000011  

Byl navržen nový sorbent na bázi iontoměničů, selektivní pro proteiny a třísloviny, které vytvářejí koloidní zákal piva. Aby se nový sorbent lépe prosadil na trhu, byl navržen a realizován jednoduchý a levný způsob provozní aplikace. Klasická metoda využívá dávkování sorbetu do toku piva a jeho zachycení na filtru. Toto řešení je konstrukčně drahé a sanitačně náročné. Sorbent je mechanicky namáhán, droben a jemné částice procházejí sítem filtru. Procházející částice je nutné zachycovat dalším filtrem, což metodu dále prodražuje. Firma Amersham Pharmacia Biotech zapůjčila svou pilotní jednotku k otestování v Pivovaru Velké Popovice. Článek...