Kvasný Průmysl, 2001 (roč. 47), číslo 11-12
Stanovení 5-hydroxymethylfurfuralu (HMF) průtokovým analyzátorem.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL, K. PAZOUREK
Kvasny Prum. 2001; 47(11-12): 314-316 | DOI: 10.18832/kp2001022
Článek pojednává o stanovení 5-hydroxymethylfurfuralu průtokovém analyzátorem SKALER v meziproduktech a pivu při jeho výrobě a skladování. Stanovení se zakládá na klasické Winklerově metodě s kyselinou barbiturovou a p-toluidinem po předchozí separací HMF v dialyzační jednotce. V práci se sledovaly obsahy HMF v laboratorní sladině, mladině, kvasící mladině a stočeném pivu během stárnutí. V průběhu skladování stočeného piva obsah HMF vzrůstal, přičemž také záviselo na druhu piva. Nalezené změny obsahu HMF souhlasily s literárními údaji, a měření leze zavést do běžné kontrolní praxe k sledování průběhu rmutování,...
Stanovení vicinálních diketonů v pivu metodou SPME.Recenzovaný článek
T. HORÁK, J. ČULÍK, P. ČEJKA, M. JURKOVÁ, V. KELLNER
Kvasny Prum. 2001; 47(11-12): 316-321 | DOI: 10.18832/kp2001023
Nutnost sledování obsahu vicinálních diketonů - 2,3-butandionu (diacetylu) a 2,3-pentandionu - v pivu vychází ze skutečnosti, že překročení prahové koncentrace vnímání má za následek negativní ovlivnění senzorických vlastností piva označovaných jako máselné aroma. Ke stanovení těchto látek se využívá spektrofotometrická metoda po destilaci vodní parou, vysokoúčinná kapalinová chromatografie nebo plynová chromatografie ve spojení s headspace technikou. Tato práce předpokládá novou možnost selektivního stanovení diacetylu a pentandionu pomocí plynové chromatografie. Při přípravě vzorku byla klasická statistická headspace technika nahrazena ...
Vývoj koloidních zákalů světlého ležáku během stárnutí.Recenzovaný článek
P. SLADKÝ, H. CÍSAŘOVÁ, M. DIENSTBIER, P. GABRIEL
Kvasny Prum. 2001; 47(11-12): 322-327 | DOI: 10.18832/kp2001024
Poprvé byl přímo v lahvích systematicky studován vývoj P-T koloidních zákalů typického, střednědobě stabilizovaného 12% světlého ležáku v průběhu různých teplotně tepelných režimů stárnutí s možností přímého sledování změn rozměrů zákalových částic současným měřením ve dvou úhlech rozptylu světla - konvenčním nefelometrickém (90°) a dopředném (10-15°). Bylo objeveno a prokázáno, že v průběhu stárnutí piva dochází k přechodnému růstu P-T koloidních částic chladového zákalu z výchozích submikronových do nadmikronových rozměrů, indikovaných maximem hodnot chladového zákalu, měřených v dopředném směru rozptylu světla...