Kvasný Průmysl, 2001 (roč. 47), číslo 2


Vliv použitého způsobu kvašení piva na změny analytického a senzorického profilu piva.Recenzovaný článek

P. ČEJKA, J. ČULÍK, T. HORÁK, M. JURKOVÁ, V. KELLNER

Kvasny Prum. 2001; 47(2): 30-34 | DOI: 10.18832/kp2001003  

Cílem práce bylo studium vlivu použitého kvasničného kmene v závislosti na technologickém postupu na analytický a senzorický profil piva. Byla uskutečněna série poloprovozních várek, které se lišily použitým kvasničným kmenem (byly použity kmeny č 95, 7, 2 a 96) v kombinaci se studeným klasickým způsobem spilka-sklep, teplým klasickým způsobem spilka-sklep, Studeným jednofázovým postupem v CKT, teplým jednofázovým postupem v CKT a dvoufázovým postupem CKT-sklep. Práce byla doplněna o provozní zkoušku, ve které byly porovnávány dvě skupiny provozních piv vyrobených v CKT za použití dvou odlišných kvasničných kmenů (č. 95 a 7)....

Způsoby hodnocení piv při soutěžích v České republice.Recenzovaný článek

F. FRANTÍK, P. ČEJKA

Kvasny Prum. 2001; 47(2): 34-38 | DOI: 10.18832/kp2001004  

Článek přináší popis nejpoužívanějších systémů pořádání soutěží piv a metodik vyhodnocování výsledků v České republice. Každý z šesti popsaných modelů je doplněný o stručný komentář výhod a nevýhod. Na závěr je připojeno několik praktických doporučení