Kvasný Průmysl, 2001 (roč. 47), číslo 3


Ozimý ječmen z hlediska sladovnického.Recenzovaný článek

V. PSOTA

Kvasny Prum. 2001; 47(3): 66-68 | DOI: 10.18832/kp2001005  

Význam sladovnického ječmene jako alternativní pivovarské suroviny roste se šlechtitelským pokrokem, ale i s nepříznivým průběhem počasí v daném roce.  V práci je na základě  zahraničních  výsledků,  výsledků  z  pokusů  EBC  a výsledků hodnocení odrůd v České republice porovnán ozimý ječmen  s  jarním  ječmenem  z  hlediska  jeho  využití  jako suroviny pro  výrobu sladu. Využití ozimého ječmene v České republice je výrazně ovlivněno tradicí. Tiffany je doposud jedinou registrovanou (1999) sladovnickou odrůdou ozimého ječmene v České republice.

Sledování oxidačních změn sacharidů a reduktorů barevnými indikátory.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL

Kvasny Prum. 2001; 47(3): 69-73 | DOI: 10.18832/kp2001006  

Článek popisuje barevné změny 10 indikátorů za účinku radikálových iniciátorů. Většina indikátorů se rozkládala na bezbarvé produkty, některé z nich přes tvorbu barevných meziproduktů. Podobné změny se pozorovaly i po zahřívání těchto indikátorů za přítomnosti maltosy. Předpokládá se, že tepelným rozkladem maltosy vznikají redukující látky a probíhají radikálové děje. Tepelným rozkladem některých redukujících látek může vznikat furfural, jak se prokázalo např. u kyseliny askorbové. Průběh těchto reakcí se může sledovat podle stupně odbarvení přidané methylové červeně. Měřily se absorpční křivky těkavých produktů, které vznikají v procesu...