Kvasný Průmysl, 2001 (roč. 47), číslo 5
Zlepšené postupy měření zákalů pro komplexní sledování koloidní stability piva pomocí dvouúhlového turbidimetrického a titračního systému DATTS (část 1).Recenzovaný článek
P. SLADKÝ, M. DIENSTBIER
Kvasny Prum. 2001; 47(5): 122-126 | DOI: 10.18832/kp2001010
Měření zákalů piva a meziproduktů je nedílnou součástí moderní pivovarské výroby a zvláště kontroly jakosti a trvanlivosti finální produkce. I přesto, že v současné době mají sládkové k dispozici poměrně zevrubné teoretické i praktické poznatky a technologické prostředky k výrobě piv požadované koloidní stability resp. Fyzikálních vlastností, vyskytují se čas od času v důsledku složitosti interakcí koloidů výrobní potíže a nežádoucí flokulace kvality, vedoucí k obchodním ztrátám. V neposlední řadě má komplexní analýza procesů koloidního stárnutí piva velký význam i pro poznání a sledování procesů chuťového stárnutí piva,...
Kontrola oxidace v moderním pivovaru (část 2).Recenzovaný článek
J. VANDENBUSSCHE, L. MOJDL
Kvasny Prum. 2001; 47(5): 128-132 | DOI: 10.18832/kp2001011
Belgická firma Meura spolu se svým výzkumným oddělením Meura Technologies studovala vliv kyslíku během mletí sladu, rmutovacího procesu, scezování vyslazování ve sladinovém filtru a průběhu hlavního kvašení na senzorické vlastnosti piva. Během těchto zkoušek se prokázalo, že přítomnost kyslíku během rmutování a provzdušňování mladiny negativně ovlivňuje chuť vyrobeného piva, které během skladování dostává lepenkovou, oxidační příchuť. Proto firma Meura vyvinula zvláštní způsob mletí sladu v diskovém dispergátoru při vyloučení přítomnosti kyslíku. Další novou metodou, vyvinutou firmou Meura, je prokysličování kvasnic ve zvláštním membránovém preoxygenátoru...