Kvasný Průmysl, 2002 (roč. 48), číslo 2


Nové směry v laboratorní kontrole.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL

Kvasny Prum. 2002; 48(2): 31-33 | DOI: 10.18832/kp2002003  

V současné době prodělává laboratorní kontrola ve velkých i v malých pivovarech podstatné změny. Systémový přístup vyžaduje nasazení analyzátorů včetně kontroly jejich přesnosti i správnosti a zavedení laboratorních metod, více orientovaných na spotřebitele. Jednoduché testy meziproduktů se zaměřují na posouzení průběhu technologických operací, jako vaření piva, filtraci či stáčení. Největší pozornost se nyní zaměřuje na posouzení senzorických vlastností a jejich stálosti snadno dostupnými metodami. Radikálová teorie senzorického stárnutí piva umožnila vyvinout testy stárnutí piva i posouzení antioxidačních vlastností sloučenin přítomných...

Produkcia nealkoholických pív kvasinkami s defektom v syntéze enzýmov citrátového cyklu.Recenzovaný článek

D. ŠMOGROVIČOVÁ, Z. DÖMÉNY, M. NAVRÁTIL

Kvasny Prum. 2002; 48(2): 34-35 | DOI: 10.18832/kp2002004  

Na produkciu nealkoholických  pív boli použité kvasinky Saccharomyces  cerevisiae  s   defektom  v  syntéze  enzýmov citrátového  cyklu.  Koncentrácia  etanolu  bola vo všetkých pivách  produkovaných vsádzkovo  alebo kontinuálne,  voľnými alebo   imobilizovanými   mutantnými   kmeňmi  zanedbateľná, výrazne nižšia  ako 0,5 % obj.  Najvhodnejším sa ukázal kmeň Saccharomyces cerevisiae W303,  ktorý v imobilizovanej forme pri vsádzkovej  fermentácii produkoval až  640 mg/l kyseliny mliečnej   ...