Kvasný Průmysl, 2002 (roč. 48), číslo 2
Nové směry v laboratorní kontrole.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL
Kvasny Prum. 2002; 48(2): 31-33 | DOI: 10.18832/kp2002003
V současné době prodělává laboratorní kontrola ve velkých i v malých pivovarech podstatné změny. Systémový přístup vyžaduje nasazení analyzátorů včetně kontroly jejich přesnosti i správnosti a zavedení laboratorních metod, více orientovaných na spotřebitele. Jednoduché testy meziproduktů se zaměřují na posouzení průběhu technologických operací, jako vaření piva, filtraci či stáčení. Největší pozornost se nyní zaměřuje na posouzení senzorických vlastností a jejich stálosti snadno dostupnými metodami. Radikálová teorie senzorického stárnutí piva umožnila vyvinout testy stárnutí piva i posouzení antioxidačních vlastností sloučenin přítomných...
Produkcia nealkoholických pív kvasinkami s defektom v syntéze enzýmov citrátového cyklu.Recenzovaný článek
D. ŠMOGROVIČOVÁ, Z. DÖMÉNY, M. NAVRÁTIL
Kvasny Prum. 2002; 48(2): 34-35 | DOI: 10.18832/kp2002004
Na produkciu nealkoholických pív boli použité kvasinky Saccharomyces cerevisiae s defektom v syntéze enzýmov citrátového cyklu. Koncentrácia etanolu bola vo všetkých pivách produkovaných vsádzkovo alebo kontinuálne, voľnými alebo imobilizovanými mutantnými kmeňmi zanedbateľná, výrazne nižšia ako 0,5 % obj. Najvhodnejším sa ukázal kmeň Saccharomyces cerevisiae W303, ktorý v imobilizovanej forme pri vsádzkovej fermentácii produkoval až 640 mg/l kyseliny mliečnej ...