Kvasný Průmysl, 2002 (roč. 48), číslo 7-8


Nové trendy v přípravě vzorků pro analýzu senzoricky aktivních látek v pivu.Recenzovaný článek

T. HORÁK, J. ČULÍK, M. JURKOVÁ, P. ČEJKA, V. KELLNER

Kvasny Prum. 2002; 48(7-8): 186-188 | DOI: 10.18832/kp2002015  

K nejpoužívanějším metodám  pro  přípravu  vzorků piva k analýze   senzoricky  aktivních   látek  patří   destilace s vodní  párou  nebo  extrakce  v systému kapalina-kapalina. Dominantním trendem posledních  let v analytické chemii byla miniaturizace jako výsledek  stále stoupajících požadavků na rychlost  a  spolehlivost  analytickěch  metod  společně  s ekonomickými  aspekty.  K  typickěm  příkladům miniaturizace patří  extrakce  na  pevné  fázi  (SPE), mikroextrakce  na pevné' ...

Nejistota měření - její stanovení a interpretace.Recenzovaný článek

J. ČULÍK, V. KELLNER, P. ČEJKA, M. JURKOVÁ, T. HORÁK

Kvasny Prum. 2002; 48(7-8): 188-191 | DOI: 10.18832/kp2002016  

Zvyšující se nároky na kvalitu výsledků poskytovaných akreditovanými zkušebními laboratořemi s sebou přinášejí některé nové povinnosti. Jednou z nich je splnění požadavku Evropské normy EN 45 001 (Všeobecná kriteria pro činnost zkušebních laboratoří), která vyžaduje, aby protokoly vystavené zkušební laboratoří zahrnovaly údaj o nejistotě měření a stanovuje, že kvantitativní výsledky musí být uváděny s vypočtenou nebo odhadnutou nejistotou. Pro stanovení hodnot nejistoty existuje celá řada důvodů. Kromě toho, že je nejistota výsledku kvantitativním znakem jeho jakosti, dovoluje současně vyjádření nejistoty výsledku porovnat mezi sebou...

Provozní zkušenosti s přidáváním vápníku při výrobě mladiny.Recenzovaný článek

P. ŠEMÍK

Kvasny Prum. 2002; 48(7-8): 192-195 | DOI: 10.18832/kp2002017  

Zvýšený obsah vápníku ve vystírce by měl přispět k vysrážení sladových oxalátů během rmutování. Vápník dále chrání enzymy účastnící se rmutovacího procesu před brzkou inaktivací. Lze také předpokládat mírné snížení pH rmutů a mladiny na technologicky příznivé hodnoty. Zvýšení obsahu vápníku v sladině rovněž může mít pozitivní efekt rovněž na koagulaci bílkovin během chmelovaru. Publikace shrnuje zkušenosti s přídavkem vápníku získané v pivovaru Plzeňský Prazdroj, a.s. První podíl vápníku při pokusných várkách byl přidán do vystírky a druhý podíl před začátkem chmelovaru. Množství bylo stanoveno tak, aby studená mladina obsahovala...