Kvasný Průmysl, 2002 (roč. 48), číslo 9


Agnus - první česká vysokoobsažná odrůda chmele.Recenzovaný článek

K. KROFTA, V. NESVADBA, J. ČEPIČKA, A. MIKYŠKA

Kvasny Prum. 2002; 48(9): 239-244 | DOI: 10.18832/kp2002018  

V roce 2001 byla v ČR registrována odrůda Agnus, první česká vysokoobsažná odrůda chmele. Obsahuje přibližně 30 % hm. v suš. celkových pryskyřic a 11 až 15 % hm. a-hořkých kyselin. Obsah b-hořkých kyselin se nachází převážně v rozmezí 5 až 7,5 % hm. v sušině. Měkké pryskyřice v odrůdě Agnus tvoří přibližně 90 % hmotnosti celkových pryskyřic, zbytek připadá na tvrdé pryskyřice. Obsah kohumulonu v a-hořkých kyselinách je zpravidla vyšší než 30 % rel. a v maximálních hodnotách může dosáhnout až hranice 39 % rel. Obsah chmelových silic v odrůdě Agnus je vysoký a pohybuje se v rozmezí 2,0 až 3,0 % hm.  Ve...

pivo, zdraví, pozitivní vliv, alkohol, cizorodé látky, kardiovaskulární choroby, CVD, antioxidační vlastnosti piva, vitaminy.Recenzovaný článek

V. KELLNER, P. ČEJKA, J. ČULÍK, T. HORÁK, M. JURKOVÁ

Kvasny Prum. 2002; 48(9): 244-248 | DOI: 10.18832/kp2002019  

V přehledné práci jsou sumarizovány některé poznatky o pozitivním působení piva při jeho rozumné, přiměřené konzumaci na zdraví naší populace včetně poznatků z poslední doby. Jsou zde shrnuty vlivy malých dávek alkoholu na výskyt kardiovaskulárních onemocnění, uklidňující vliv na psychiku, snížení stresů, vliv na krevní tlak. Je diskutována problematika antioxidačních látek přítomných v pivu a jejich působení s důrazem na polyfenolové látky jednak ze sladu, jednak z chmele. Pozornost je věnována obsahu vitaminů. Je diskutována i souvislost koncentrace některých vitaminů a homocysteinu, který začíná být důležitým markerem civilizačních...