Kvasný Průmysl, 2003 (roč. 49), číslo 2


Dynamický sběr kvasnic z CKT a jejich asimilace před zakvášením - kvasničné hospodářství Gambrinus.Recenzovaný článek

J. STEENBERG, J. GUBIŠ, E. MELICHAROVÁ, V. ŠIMEK, R. GOLDMANN

Kvasny Prum. 2003; 49(2): 30-34 | DOI: 10.18832/kp2003002  

Idea co nejkratší doby skladování várečných kvasnic, a tím i omezení vlivů stresových faktorů, byla uplatněna při rekonstrukci kvasničného hospodářství pivovaru Gambrinus. Původních šest skladovacích tanků s ručním propojením bylo nahrazeno dvěma plně automatickými váženými a míchanými tanky pro sběr a úchovu kvasnic. Pomocí dynamického modelu sběru, asimilace a zakvášení mladiny se doba zdržení kvasnic mimo CKT snížila na 12-24 hodin. Omezení stresových faktorů zvýšilo počáteční rychlost kvašení a vedlo k reprodukovatelnému prokvášení (průměr zdánlivého prokvašení 79,6 % hm) a k ustálené době hlavního kvašení 205 - 220 hodin.

Jakost ječmene sklizně 2002 - pivovarská část.Recenzovaný článek

M. HRABÁK, K. NIKOLAI, D. HRDLIČKOVÁ, J. PROKEŠ

Kvasny Prum. 2003; 49(2): 34-39 | DOI: 10.18832/kp2003003  

Již čtvrtým rokem proběhlo hodnocení pivovarské jakosti sklizně ječmene. Hlavním tématem článku je porovnání provozně vyrobených sladů z ječmenů sklizených v různých regionech České republiky. Pivovarské porovnání probíhalo ve čtvrtprovozním pokusném minipivovaru klasickou výrobní technologií. Pozornost byla věnována především technologickým aspektům a analytickým rozdílům jednotlivých várek, a to jak u meziproduktů (mladina) tak i v hotovém pivu. Nedílnou součástí bylo i hodnocení senzorické jakosti vyrobených piv a jejich vzájemné porovnání. U žádné ze sledovaných variant nebyly nalezeny výraznější anomálie. Ve srovnání s předchozími...