Vydává Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

Kvasný průmysl

Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618

  • Zaměření
  • Kontakt
  • Historie časopisu
  • Poděkování

  • Aktuální číslo Archiv Hledání
  • Přihlásit

  • Publikace vydané VÚPS
    ESCI button Crossref logo

    Partneři časopisu



    Kvasný Průmysl, 2004 (roč. 50), číslo 1

    Obsah čísla Kvasný Průmysl, 2004 (roč. 50), číslo 1

    Charakterizace piva českého typu.Recenzovaný článek

    Pavel ČEJKA, Vladimír KELLNER, Jiří ČULÍK, Tomáš HORÁK, Marie JURKOVÁ

    Kvasny Prum. 2004; 50(1): 3-11 | DOI: 10.18832/kp2004001  

    Článek podrobně mapuje situaci v českém pivovarství na přelomu tisíciletí a zabývá se charakterizací rozdílů mezi českými pivy a pivy zahraničními typu ležák nebo Pils. Na základě rozsáhlého souboru analytických a senzorických dat bylo definováno tzv. pivo českého typu, které se svou charakteristikou liší od většiny zahraničních piv. Pivo českého typu se vyznačuje přítomností neprokvašeného extraktu, vyšší hořkostí a barvou, vyšším obsahem polyfenolů a hodnotami pH. Po senzorické stránce je charakterizováno vyšší plností, hořkostí, delším dozníváním hořkosti a nižším výskytem cizích chutí a vůní. Po technologické stránce má dominantní vliv složení...


    Sdílet...
    © 2025 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
    Powered by peer review management and editorial system Actavia.