Kvasný Průmysl, 2004 (roč. 50), číslo 11-12
Průzkum skutečné senzorické stability piv.Recenzovaný článek
Miloš HRABÁK, Pavel ČEJKA, Karel NIKOLAI
Kvasny Prum. 2004; 50(11-12): 330-334 | DOI: 10.18832/kp2004021
V článku jsou uvedeny dílčí výsledky projektu "Sledování skutečné senzorické stability", jehož cílem bylo provést jednoduchý monitoring skutečné senzorické stability vybraného vzorku piv na základě postupného senzorického hodnocení během jejich přirozeného stárnutí a pokusit se vytvořit základní charakteristiku senzorické stability. Získané výsledky umožnily zkoumané vzorky piva rozdělit do čtyř základních kategorií podle charakteru a rychlosti senzorického stárnutí.
Dezinfekce vody a její nežádoucí vedlejší produkty.Recenzovaný článek
Václav JANDA, Pavel PECH, Martina PECHOVÁ
Kvasny Prum. 2004; 50(11-12): 335-340 | DOI: 10.18832/kp2004022
V článku je podán výčet a popsán vznik nežádoucích škodlivých vedlejších produktů dezinfekce, které se mohou nacházet v pitných a užitkových vodách v důsledku bočních reakcí dezinfekčního činidla s přirozenými organickými i anorganickými látkami ve vodách. Pozornost je zaměřena především na nejčastěji používaná chemická dezinfekční činidla, tedy chlor (chlornan), oxid chloričitý a ozon.