Kvasný Průmysl, 2004 (roč. 50), číslo 5
Rychlost zkvašování sacharidů mladiny a buněčný cyklus pivovarských kvasinek. I. Metabolismus sacharidů tří kmenů pivovarských kvasinek za podmínek modelového kvašení.Recenzovaný článek
Jan NOVÁK, Gabriela BASAŘOVÁ, Pavel DOSTÁLEK
Kvasny Prum. 2004; 50(5): 126-129 | DOI: 10.18832/kp2004008
V předložené práci se sledovala metabolická aktivita tří kmenů spodních pivovarských kvasinek ve vztahu k utilizaci hlavních zkvasitelných sacharidů mladiny maltosy, glukosy a fruktosy. Šlo o kmeny č. 2, 7 a 95 označené podle sbírky VÚPS. Pracovalo se v podmínkách čtvrtprovozního modelového kvašení při 13 °C. Jako růstové médium byla použita mladina z provozu jednoho českého pivovaru. Původní koncentrace extraktu mladiny byla 12 % a část sladu v sypání byla nahrazena nesladovaným ječmenem. Během kvašení docházelo k postupnému zkvašování sacharidů mladiny. Nejdříve a nejrychleji byla utilizována glukosa, poté následovala fruktosa a maltosa. Po poklesu...
Měření koloidního stárnutí a vývoje obsahu tanoidů HGB piv metodou komplexní turbidimetrické analýzy.Recenzovaný článek
Petr SLADKÝ, Hana CÍSAŘOVÁ, Vladimír KELLNER
Kvasny Prum. 2004; 50(5): 130-134 | DOI: 10.18832/kp2004009
Ve výchozím koncentrovaném i ve finálně adjustovaném a stočeném světlém ležáku, vyrobeném tzv. HGB technologií, byl měřen vývoj zákalu a obsahu tanoidů během stárnutí. Pro srovnání byly stanoveny i počáteční hodnoty tzv. citlivých proteinů a prahy srážení makromolekulárních komplexů piva nasyceným roztokem síranu amonného. Vývoj koloidní stability piva byl sledován metodou komplexní turbidimetrické analýzy, umožňující pomocí jediného zákaloměru hodnocení jak šokovacích testů piva přímo v komerčních lahvích, tak i Chaponových titračních testů piva v běžných chemických zkumavkách.Komplexní turbidimetrická analýza potvrdila podstatné zvýšení koloidní...