Kvasný Průmysl, 2005 (roč. 51), číslo 10


Dormance vybraných odrůd sladovnického ječmene v letech 2001 až 2004.Recenzovaný článek

Josef PROKEŠ

Kvasny Prum. 2005; 51(10): 334-341 | DOI: 10.18832/kp2005015  

Dormance patří dnes k parametrům hodnocení jakosti sladovnického ječmene. Byly hodnoceny odrůdy sladovnického ječmene Jersey, Kompakt, Scarlett a Tolar, od roku 2002 nová odrůda Prestige a v roce 2004 ještě odrůda Malz, které jsou nosnými sladařskými odrůdami. Vzorky byly vybrány na základě následujících parametrů jakosti: klíčivost ječmene vyšší než 96 % a obsah bílkovin v ječmeni od 10 do 12 % v sušině, přičemž v roce 2004 byla z důvodu celkově nižšího obsahu bílkovin v ječmeni snížena spodní hranice na 9,5 %. Intenzita dormance ječmene byla ověřena pomocí stanovení energie klíčení na Petriho miskách se 4 ml vody za 72 h v termostatu při 20 °C. Stanovení...

Složky chmele s estrogenními účinky a jejich využití.Recenzovaný článek

Michal KUŘEC, Pavel HOFTA, Pavel DOSTÁLEK

Kvasny Prum. 2005; 51(10): 342-347 | DOI: 10.18832/kp2005016  

V přehledném článku jsou shrnuty poznatky o estrogenním účinku látek chmele, jejich struktuře, biosyntéze a jejich osudu během pivovarského procesu. Hlavní pozornost je věnována 8-prenylnaringeninu a jeho prekurzoru desmethylxanthohumolu. V článku je rovněž pojednáno o stanovení těchto látek a stanovení jejich estrogenního účinku. Rovněž je diskutována možnost přípravy potravních doplňků z chmele.