Kvasný Průmysl, 2005 (roč. 51), číslo 11-12


Stanovení mastných kyselin v pivu technikou SPME.Recenzovaný článek

Tomáš HORÁK, Jiří ČULÍK, Marie JURKOVÁ, Pavel ČEJKA, Vladimír KELLNER

Kvasny Prum. 2005; 51(11-12): 374-377 | DOI: 10.18832/kp2005017  

Vzhledem k tomu, že vysoký obsah mastných kyselin v kvasném médiu může nepříznivě ovlivnit výslednou kvalitu piva, je nutné mít k dispozici vhodnou analytickou metodu k spolehlivému určení jejich obsahu v pivu nebo v mladině. Předkládaná práce popisuje rychlou a jednoduchou možnost selektivního stanovení volných mastných kyselin (C6-C12) v pivu nebo mladině použitím mikroextrakce na pevné fázi (SPME) a plynové chromatografie. Volné mastné kyseliny C6-C12 byly extrahovány SPME vláknem umístěným v headspace prostoru vialky obsahující vzorek piva s přídavkem soli. Z SPME vlákna byly analyty uvolněny termální desorpcí ve vyhřátém injektoru plynového chromatografu...

Soutěže piv v České republice.Recenzovaný článek

František FRANTÍK, Pavel ČEJKA, Veronika ČAPKOVÁ

Kvasny Prum. 2005; 51(11-12): 378-383 | DOI: 10.18832/kp2005018  

Základem soutěží piv je senzorická analýza. Přestože hodnotitelské komise tvoří obvykle školení odborníci s příslušnými zkouškami, k získání maximálně objektivních výsledků je třeba zvolit vhodné uspořádání a odpovídající metodiku vyhodnocování. V článku jsou diskutovány základní postupy, jak dosáhnout regulérních a objektivních výsledků, včetně hlavních variant metodik hodnocení. Ve stručném přehledu jsou popsány i možné chyby, které mohou ohrozit průběh soutěže.