Kvasný Průmysl, 2005 (roč. 51), číslo 2


CKT Velké Popovice - propagační stanice, oboustranné plnění, promývání a homogenizace piva pomocí CO2.Recenzovaný článek

Gavin MILLAR, Jan JANOUŠEK, Luboš PAŠEK, Jozef ŠPIRKO, Richard GOLDMANN

Kvasny Prum. 2005; 51(2): 43-46 | DOI: 10.18832/kp2005002  

Rozkvašování kvasničné kultury ve spílané mladině usnadňuje její rychlý a přitom přirozený přechod z laboratorních podmínek do provozních CKT. Rychlost pomnožování společně se šetrným rozkvašovacím poměrem umožňuje získat standardně prokvašující kvasnice, zbavené nutričního stresu. Tento stav společně s udržováním kvasnic v exponenciální fázi růstu se z velké míry podílí na rovnoměrném prokvašování piva. Promývání pomocí CO2 nabízí účinný nástroj pro homogenizaci mladiny v CKT před hlavním kvašením, popř. během zchlazování. Proud CO2 umožní nejen udržet cirkulaci piva při anomálních teplotách, ale skýtá i možnost ke stand

Význam aminokyselin v pivovarství a nové postupy jejich stanovení.Recenzovaný článek

Hana ČÍŽKOVÁ, Pavel HOFTA, Irena KOLOUCHOVÁ, Pavel DOSTÁLEK

Kvasny Prum. 2005; 51(2): 47-51 | DOI: 10.18832/kp2005003  

V článku je shrnut význam aminokyselin v pivovarství z hlediska vhodné skladby dusíkatých složek extraktu mladiny a zajištění optimálního průběhu kvašení. Zdůrazněn je aspekt podílu volných aminokyselin na tvorbě jak senzoricky významných metabolitů, tak látek negativně ovlivňujících organoleptický profil piva v procesu jeho skladování. Je podána stručná charakteristika aminokyselin jako chemických sloučenin. Přehled metod stanovení aminokyselin obsahuje metody klasické, založené na spektrofotometrickém měření, a moderní, využívající HPLC, GC, GPC a HIC. Hlavní pozornost je zaměřena na metodu stanovení volných aminokyselin pomocí Waters AccQ*Tag derivatizace...