Kvasný Průmysl, 2005 (roč. 51), číslo 3
Hodnocení sklizně ječmene 2004 - pivovarská část.Recenzovaný článek
Miloš HRABÁK, Karel NIKOLAI, Josef PROKEŠ
Kvasny Prum. 2005; 51(3): 78-82 | DOI: 10.18832/kp2005004
Již řadu let se kvalitativní hodnocení jakosti sklizně sladovnických ječmenů, prováděné Sladařským ústavem v Brně, doplňuje o čtvrtprovozní výrobu piv ze sladů vyráběných v pivovarských či obchodních sladovnách v příslušných pěstebních oblastech České republiky. V roce 2004 bylo poprvé hodnocení pivovarské kvality rozšířeno o sledování odrůd, a bylo tak možno porovnávat nejen odlišnosti mezi jednotlivými oblastmi, ale i odlišnosti v odrůdách. Spektrum získaných výsledků je tedy podstatně širší, než tomu bylo v předchozích letech. Kvalita ječmene sklizně 2004 je velmi dobrá. Z technologických vlivů je sklizeň roku 2004 charakteristická vysokou filtrovatelností...
Vplyv aditív na priebeh fermentácie mladiny.Recenzovaný článek
Mariana CVENGROSCHOVÁ, Daniela ŠMOGROVIČOVÁ
Kvasny Prum. 2005; 51(3): 83-85 | DOI: 10.18832/kp2005005
V práci bol sledovaný vplyv odpeňovacieho činidla a prídavku nutričných látok kvasiniek na priebeh fermentácie, odbúranie diacetylu a kvalitu hotového produktu pri použití mladiny o stupňovitosti 13 %. Prídavok odpeňovacieho činidla Foamsol o koncentrácii 4,2 ml/hl výrazne znížil penenie v mladinovom kotli a v CKT a tak umožňuje zníženie dávkovania chmeľových preparátov. Horké látky počas fermentácie v CKT s Foamsolom poklesli o 9,7 BU, kým bez odpeňovacieho činidla až o 12,6 BU. Stabilita peny nebola odpeňovacím prostriedkom ovplyvnená, pohybovala sa okolo 250 sekúnd v obidvoch prípadoch. Nutričný prípravok Yeastlife Extra v koncentrácii 4 g/hl napomáha...