Kvasný Průmysl, 2006 (roč. 52), číslo 1


Změny vlastností kvasinek v pivovarském procesu a rychlé metody jejich sledování.Recenzovaný článek

Jan NOVÁK, Gabriela BASAŘOVÁ, Jaromír FIALA, Pavel DOSTÁLEK

Kvasny Prum. 2006; 52(1): 3-6 | DOI: 10.18832/kp2006032  

V přehledném článku jsou shrnuty poznatky o působení stresových faktorů na pivovarské kvasinky během propagace, kvašení a skladování. Hlavní pozornost je věnována přehledu nejpoužívanějších fluorescenčně-optických metod pro sledování těchto změn.  

Aktuální problematika koloidního zákalu piva.Recenzovaný článek

Klaus NIEMSCH, Heinrich THEODOR

Kvasny Prum. 2006; 52(1): 7-8 | DOI: 10.18832/kp2006033  

V poslední době se množí počet stížností od pivovarů, které mají problém se zákalem piva, třebaže provádějí dvoustupňovou a jemnou filtraci. Tento problém zpravidla neřeší ani zvyšování dávek křemeliny nebo PVPP. Je zajímavé, že výsledky předpovědi koloidní trvanlivosti, tedy počet horkých dní, nebyl dotčen. Autoři se zabývají možnými příčinami a uvádějí některé postupy, které by pomohly odstranit tento problém.

Rozvoj trvale neudržitelný. Příroda zdarma poskytuje člověku služby v hodnotě 33 bilionů dolarů ročně.Nerecenzovaný článek

Lubomír NÁTR

Kvasny Prum. 2006; 52(1): 12-13 | DOI: 10.18832/kp2006034  

Na příkladu lesního ekosystému je ilustrován význam přírody nejen pro bezprostředně zpeněžitelné produkty a procesy, ale zejména jako zdroje kyslíku, pohlcovače oxidu uhličitého, řízení koloběhu vody i estetické hodnoty. Tyto vlastnosti lidstvo nikterak nedoceňuje. Neexistuje obecné povědomí o jejich finanční hodnotě. Jsou uvedeny výsledky jedné z prvých publikovaných analýz (Costanza et al., 1997), podle nichž služby ekosystémů poskytované zdarma lidstvu odpovídají minimálně 33 bilionům dolarů.