Kvasný Průmysl, 2007 (roč. 53), číslo 2


Viabilita a vitalita kvasnic v provozním kvašení.Recenzovaný článek

Petr KOŠIN, Jan ŠAVEL, Irena KOLOUCHOVÁ, Adam BROŽ

Kvasny Prum. 2007; 53(2): 30-34 | DOI: 10.18832/kp2007002  

Vybrané moderní metody měření viability kvasnic, ač jsou kvůli vyšší přesnosti vhodné pro speciální a výzkumné úkoly, neposkytovaly v běžné provozní praxi podstatné výhody proti dosud používanému barvení methylenovou modří. Při stanovení vitality kvasnic vykazoval acidifikační test vyšší přesnost, ale také pracnost ve srovnání s deflokulačním testem. Žádný z testů neumožňoval předpovědět průběh hlavního kvašení při používání kvasnic, uchovávaných a ošetřovaných podle zásad správné výrobní praxe. Uvádí se rychlá modifikace acidifikačního testu, založená na zkrácení počtu promývání kvasnic před přídavkem roztoku glukosy.

HPLC - nová cesta pro stanovení karbonylů v pivu.Recenzovaný článek

Marcel KARABÍN, Pavel DOSTÁLEK, Jana ŠINDELÁŘOVÁ

Kvasny Prum. 2007; 53(2): 35-37 | DOI: 10.18832/kp2007003  

Karbonylové sloučeniny, a to zejména aldehydy, i ve velmi nízkých koncentracích významně ovlivňují chuť piva, protože u většiny z nich je nízká i prahová koncentrace vnímání. Proto patří v pivovarství mezi nejintenzivněji sledované látky. Autoři příspěvku se při stanovení karbonylových sloučenin zaměřili na využití kapalinové chromatografie, a to zejména v kombinaci s extrakcí na pevné fázi (SPE) za současné derivatizace 2,4-dinitrofenylhydrazinem (DNPH). Analyzované látky byly ze vzorku vytěsňovány dusíkem a zachycovány na SPE kolonce, ze které byly eluovány acetonitrilem a analyzovány pomocí HPLC s PAD detektorem. Stanovovány byly následující sloučeniny:...