Vydává Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

Kvasný průmysl

Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618

  • Zaměření
  • Kontakt
  • Historie časopisu
  • Poděkování

  • Aktuální číslo Archiv Hledání
  • Přihlásit

  • Publikace vydané VÚPS
    ESCI button Crossref logo

    Partneři časopisu



    Kvasný Průmysl, 2007 (roč. 53), číslo 3

    Obsah čísla Kvasný Průmysl, 2007 (roč. 53), číslo 3

    Obsah trans- a cis-iso-alfa-hořkých kyselin jako indikátor senzorické stability piva.Recenzovaný článek

    Lenka STRAKOVÁ, Pavel HOFTA, Pavel DOSTÁLEK, Pavel PRŮCHA

    Kvasny Prum. 2007; 53(3): 70-73 | DOI: 10.18832/kp2007004  

    Byl zkoumán obsah cis- a trans- izomerů iso-α-hořkých kyselin během skladování piv při 8 °C, 20 °C a 30 °C. Ke stanovení byla použita optimalizovaná metodika stanovení iso-α-hořkých kyselin podle Harmse a Nitzscheho. Pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) s UV detekcí v diodovém poli (PDA) bylo stanoveno všech 6 izomerů iso-α-hořkých kyselin.U všech vzorků piv byly prokázány úbytky trans- izomerů vlivem stárnutí piva, zatímco obsahy cis- izomerů zůstávaly téměř beze změn.V čerstvém pivu a po skladování byly u piv změřeny hodnoty lag time a T150.


    Sdílet...
    © 2025 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
    Powered by peer review management and editorial system Actavia.