Kvasný Průmysl, 2007 (roč. 53), číslo 4
Hodnocení sklizně ječmene 2006 - pivovarská část.Recenzovaný článek
Josef ŠKACH, Karel NIKOLAI, Josef PROKEŠ
Kvasny Prum. 2007; 53(4): 98-102 | DOI: 10.18832/kp2007005
V práci byla sledována kvalita sladů z celkem šesti pěstebních oblastí České republiky, vyrobených z odrůdy Jersey ročníku 2006. Byly zjištěny významné rozdíly v rozluštění sladů, které se promítly v obsahu celkového dusíku i α-aminodusíku v mladinách a pivech. Prakticky ve všech případech byl zjištěn příliš vysoký obsah alfa-aminodusíku v mladinách i při příznivě nízkém obsahu bílkovin ve sladu. Piva měla nízkou barvu, která neodpovídala českému typu piva dané původní koncentrace mladiny. Barva mladiny i piva velmi dobře korelovala s obsahem celkového dusíku i α-aminodusíku. Všechna piva měla velmi dobrou filtrovatelnost. Pěnivost piva kolísala...