Kvasný Průmysl, 2008 (roč. 54), číslo 4


Extrakce na míchací tyčince - nová možnost při analýze některých senzoricky aktivních látek v pivu.Recenzovaný článek

Tomáš HORÁK, Jiří ČULÍK, Marie JURKOVÁ, Pavel ČEJKA, Vladimír KELLNER

Kvasny Prum. 2008; 54(4): 102-107 | DOI: 10.18832/kp2008006  

Ke stanovení senzoricky aktivních látek v pivu se používají analytické metody, které vyžadují úpravu vzorku. K tomu se využívají techniky založené na extrakci v systému kapalina-kapalina, extrakci na pevné fázi (SPE) nebo destilační postupy. V poslední době se stávají populárními mikroextrakční metody, jako např. mikroextrakce na pevné fázi (SPME) nebo extrakce na míchací tyčince (SBSE). Tato práce se zabývá využitím extrakce na míchací tyčince při stanovení některých senzoricky aktivních látek v pivu. Použita byla míchací tyčinka (10 mm dlouhá, o průměru 1,3 mm) pokrytá polydimethylsiloxanem od firmy Gerstel GmbH, komerčně nazývaná Twister. Twister...

Jak zacházet s NIR spektroskopií v pivovarské laboratoři.Recenzovaný článek

Adam BROŽ, Petr KOŠIN, Jan ŠAVEL, Josef PROKEŠ

Kvasny Prum. 2008; 54(4): 108-114 | DOI: 10.18832/kp2008007  

Infračervená spektroskopie v blízké oblasti spektra (NIR) patří do skupiny molekulové vibrační spektroskopie. Jde o rychlou instrumentální metodu, umožňující předpověď důležitých kvalitativních ukazatelů surovin a meziproduktů při výrobě piva.V článku byla pozornost zaměřena na extrakt sladu, bílkoviny sladu, rozpustný dusík v kongresní sladině, relativní extrakt při 45 °C a Kolbachovo číslo. Použité vzorky byly vyrobeny v mikrosladovně VÚPS. Spektra v NIR oblasti se měřila přístrojem MPA (Multi Purpose Analyzer) společnosti Bruker Optics, vybaveným chemometrickým softwarem OPUS 5.5, s jehož pomocí se sestavily matematické kalibrační modely. Modely...