Kvasný Průmysl, 2008 (roč. 54), číslo 5


Význam oxidu siřičitého v pivu. Část 3.: Faktory ovlivňující tvorbu oxidu siřičitého během pivovarského kvašení.Recenzovaný článek

Josef DVOŘÁK, Pavel DOSTÁLEK, Vladimír KELLNER, Pavel ČEJKA, Jiří ČULÍK, Tomáš HORÁK, Marie JURKOVÁ

Kvasny Prum. 2008; 54(5): 142-148 | DOI: 10.18832/kp2008008  

V článku je zkoumán vliv kmene pivovarských kvasinek a technologických parametrů na tvorbu oxidu siřičitého. Je zde také sledován úbytek oxidu siřičitého během skladování, dále je ukázán jeho vliv na zlepšení oxidační a staré chuti piva a také korelace jeho koncentrace v pivu s oxidoredukční kapacitou.

Výroba nealkoholického piva vakuovou destilací.Recenzovaný článek

Václav POTĚŠIL, Vlastimil ZEDEK

Kvasny Prum. 2008; 54(5): 149-151 | DOI: 10.18832/kp2008009  

V poslední době zažívá výroba a prodej nealkoholického piva u nás značný nárůst. Snahou všech výrobců je vyrobit produkt co nejvíce podobný klasickému pivu. Tyto snahy naráží na dva problémy. Prvním je značný vliv alkoholu na chuť piva, druhým při klasické výrobě nealkoholického piva tzv. mladinová chuť. Problém mladinové chuti je již mnohými výrobci zvládnutý, a kvalita nabízených piv se proto výrazně zvýšila. Nahradit alkohol je obtížnější a již v průběhu předběžných zkoušek byl pozorován velký senzorický rozdíl mezi pivem bez alkoholu, tedy s obsahem 0,0 % obj. a pivem, ve kterém byla ponechána povolená hranice alkoholu 0,5 % obj. I přes tento handicap...