Kvasný Průmysl, 2009 (roč. 55), číslo 2
Pivovarská hodnota českých a moravských chmelů ze sklizně 2008.Recenzovaný článek
Alexandr MIKYŠKA
Kvasny Prum. 2009; 55(2): 30-36 | DOI: 10.18832/kp2009004
Bylo provedeno vyhodnocení obsahu α- a β-hořkých kyselin chmelů ve sklizni 2008 vČeské republice.Výsledky byly diskutovány v souvislosti s dlouhodobými trendy kvality sklizní českého chmele. Odběrní mapa zahrnula všechny tři pěstební oblasti - žateckou, úštěckou a tršickou oblast. Odrůda Žatecký poloraný červeňák (ŽPČ) byla pěstována na 88,8 % ploch chmelnic v ČR, dalšími významnými odrůdami byly Sládek (4,5 %) a Premiant (5 %). Chmele byly analyzovány metodou EBC 7.7 (HPLC) a všechny výsledky jsou vyjádřeny v % hm. v sušině. Průměrná hodnota obsahu hořkých kyselin odrůdy ŽPČ v České republice byla α = 3,7 % (žatecká oblast 3,8 %, úštěcká...
Výsledky průzkumu jakosti ječmene sklizně 2008 v České republice podle odrůd a regionů.Recenzovaný článek
Josef PROKEŠ, Alena HELÁNOVÁ
Kvasny Prum. 2009; 55(2): 37-41 | DOI: 10.18832/kp2009005
Článek navazuje na sdělení v předchozím čísle časopisu Kvasný průmysl, kde bylo zveřejněno vyhodnocení jakosti sladovnického ječmene sklizně 2008 z pohledu předpokládané kvality sladu. Tentokrát autoři hodnotí jakost sladovnického ječmene v jednotlivých regionech České republiky.
Kvasinky a etanol vo vinárstve.Recenzovaný článek
Katarína FURDÍKOVÁ, Fedor MALÍK, Dušan SLUGEŇ
Kvasny Prum. 2009; 55(2): 42-45 | DOI: 10.18832/kp2009006
Autori sa v článku zaoberajú rôznymi účinkami etanolu na kvasinky počas fermentácie a obrannými mechanizmami voči nim. Alkoholová fermentácia je z pohľadu vinárskej technológie najdôležitejšou fázou výroby vína. Etanol je z pohľadu kvasinky nebezpečný metabolický produkt. Inhibuje rast buniek, ich viabilitu aj výťažok fermentácie. Štúdium etanoltolerancie kvasiniek je zložité, lebo na organizmus pôsobí veľa inhibičných vplyvov súčasne. Druh Saccharomyces cerevisiae sa všeobecne považuje za etanoltolerantný.