Kvasný Průmysl, 2009 (roč. 55), číslo 4
Použití refraktometrie pro sledování průběhu kvašení.Recenzovaný článek
Jan ŠAVEL, Petr KOŠIN, Adam BROŽ, Karel SIGLER
Kvasny Prum. 2009; 55(4): 94-99 | DOI: 10.18832/kp2009009
Průběh kvašení mladiny se nejčastěji sleduje měřením hustoty ponorným sacharometrem nebo digitálním hustoměrem, často se také analyzují vzorky klasickou analýzou, nebo automatickým analyzátorem. Jinou možností je měření refrakce v průběhu kvašení. Při znalosti původní refrakce nebo původního extraktu mladiny refrakce určuje jednoznačně zdánlivý extrakt nebo stupeň prokvašení. Podobně jako při měření sacharometrem, opatřeným stupnicí v hmotnostních procentech sacharosy, lze použít refraktometr se stupnicí ve stupních podle Brixe. V rozsahu 0-16 % hm. sacharosy a 0-8 % ethanolu je refrakce lineární funkcí jejich koncentrace, což umožňuje vypočítat koncentraci...
Chování toxických kovů v pivovarském procesu.Recenzovaný článek
Pavel ČEJKA, Josef DVOŘÁK, Jiří ČULÍK, Marie JURKOVÁ, Tomáš HORÁK, Vladimír KELLNER
Kvasny Prum. 2009; 55(4): 100-105 | DOI: 10.18832/kp2009010
Ošetření chmele vysokou dávkou pesticidů s obsahem Cu a Al se projeví ve velmi mírném zvýšení jejich obsahu v pivu (pouze o několik setin nebo tisícin mg/l). V poloprovozních podmínkách byla podrobně sledována distribuce vybraných toxických kovů (Cd, Pb, Ni, Cr, Hg, As a Se) do piva a odpadů (mláta, kalů a kvasnic). Kromě As, kterého přechází do piva asi polovina, z ostatních kovů přešel do piva jen nepatrný zlomek. V dalším poloprovozním pokusu byly do varní vody přidány příslušné toxické kovy v koncentracích 0,1-0,5 mg/l a bylo sledováno, jak se tento přebytek projeví v průběhu celého technologického procesu. Bylo zjištěno, že nejvíce kovů zůstalo...