Kvasný Průmysl, 2010 (roč. 56), číslo 1
Obsah prenylovaných flavonoidů chmele v českých a zahraničních pivech.Recenzovaný článek
Karel KROFTA
Kvasny Prum. 2010; 56(1): 2-9 | DOI: 10.18832/kp2010001
Obsah isoxanthohumolu (IX) ve většině různých značek českých a zahraničních piv nepřesáhl hranici 2000 g.l-1. Koncentrace xanthohumolu (XN) byla většinou do 100 g.l-1. Nejvíce prenylflavonoidů ze všech zkoumaných piv bylo nalezeno v tmavém 12% ležáku - 2522 g.l-1 IX a 505 g.l-1 XN. V průměru méně prenylflavonoidů obsahují výčepní a nealkoholická piva vzhledem k slabšímu chmelení s vyšším podílem CO2-extraktů. Hladinu IX v pivech lze ovlivnit výběrem odrůdy chmele s vysokým poměrem XN/alfa kyseliny. Nejvíce xanthohumolu se do varního procesu vnáší chmelením odrůdami Sládek a Žatecký červeňák. Sledování obsahu IX v meziproduktech výroby piva ve dvou...
Jakost sladovnického ječmene sklizně 2009 v České republice.Recenzovaný článek
Ivo HARTMAN, Josef PROKEŠ, Alena HELÁNOVÁ
Kvasny Prum. 2010; 56(1): 10-17 | DOI: 10.18832/kp2010002
Práce hodnotí jakost sladovnického ječmene v České republice ze sklizně roku 2009. Mapuje významné faktory (klimatické podmínky, výskyt chorob a škůdců, odrůdovou skladbu, výnos ječmene), které ovlivňují konečnou kvalitu sladovnického ječmene. Na základě vyhodnocení analýz ječmene a sladu vyrobeného v laboratorních podmínkách lze konstatovat, že ječmeny sklizně 2009 dávají předpoklad průměrného sladovacího ročníku.
Analýza polyfenolů v pivovarských surovinách s využitím PSE (Pressurized Solvent Extraction) - tlakové extrakce rozpouštědlem a metodou HPLC s CoulArray detekcí.Recenzovaný článek
Marie JURKOVÁ, Vladimír KELLNER, Jiří ČULÍK, Tomáš HORÁK, Pavel ČEJKA, Pavel KARÁSEK
Kvasny Prum. 2010; 56(1): 18-23 | DOI: 10.18832/kp2010003
Moderní extrakční technika PSE (Pressurized Solvent Extraction) - tlaková extrakce rozpouštědlem ve spojení s HPLC s vysoce citlivým elektrochemickým detektorem CoulArray - představuje pokrok v analýze polyfenolů v pivovarských surovinách. Simulaci extrakčního procesu chmelovaru nebo rmutování by bylo metodou PSE možné realizovat pomocí "markerů", které se oběma postupy extrahují prakticky stejně. Metoda PSE pro zhodnocení totálního obsahu jednotlivých polyfenolů ve sladu i chmelu je vhodnější. Variabilita extrakčních podmínek umožňuje snadno najít podmínky pro maximální výtěžnost. Pro většinu sledovaných polyfenolů při tlaku 150 bar byla nejúčinnější...
Radvanický pivovar.Recenzovaný článek
Milan STAREC
Kvasny Prum. 2010; 56(1): 24-27 | DOI: 10.18832/kp2010004
V roce 1858 zbudoval v Radvanicích pivovar Josef Neumann. Roku 1871 byly vystavěny sklepy a spilky s lednicemi, následně byl pivovar rekonstruován na parní pohon. V letech 1887-1888 byla vystavěna moderní sladovna rozšířením stávajících humen a zbudováním mohutného dvojlískového hvozdu. První známý výstav z roku 1871 byl 8 658 hl a postupně narůstal k přibližně 25 000 hl na počátku 90. let 19. století. Roku 1901 byla sladovna vybavena moderními stroji na čištění ječmene a sladu. Roku 1908 koupilo pivovar vídeňské dělnické družstvo s názvem "První moravsko-slezský dělnický pivovar Skaret a spol. v Radvanicích". Pivovar byl elektrifikován, varna modernizována....